Radovi na jezeru Bubanj startuju s prvim danima jeseni, evo šta je planirano za svaku fazu ponaosob...

Petak, 16 Avgust 2019 13:30Autor: Jovana Mladenović

Uvođenjem izvođača radova u poslove izgradnje staza i postavljanja javne rasvete na jezeru Bubanj, počeće prve dve faze projekta uređenja ove lokacije koja bi trebalo da postane mala gradska oaza za odmor i rekreaciju. Naporedo će se raditi na rekonstrukciji Bubanjske česme, a u narednim fazama očekuje se postavljanje mobilijara za razonodu mališana i izgradnja sportskih terena. Na razmuljavanju jezera radiće kompanije iz Mađarske, koja kroz program međudržavne saradnje finansira 80 odsto tog posla. 

Projekat Razvoj turisitičkog potencijala “Jezero Bubanj“ vredan 15 miliona dinara finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Neki od planiranih sadržaja biće finansirani iz drugih izvora, poput razmuljavanja i rekonstrukcije Bubanjske česme.

- Ponude koje do 30. avgusta budu pristigle na Javni poziv koji je u toku biće otvorene istog dana i ukoliko budu odabrani izvođači, očekuje se da oni u najkraćem roku, odnosno početkom jeseni, počnu sa radovima, rekao je u izjavi za InfoKG Zoran Rajović, pomoćnik gradonačelnika za nadzor nad investicijama u vanprivredi. 

Time bi otpočele prve dve faze realizacije projekta. U trećoj fazi planirano je da se postavi mobilijar za razonodu mališana. 
Kroz četvrtu fazu radiće se na sadržajima za sport i rekreaciju, čemu će prethoditi novi tender za odabir izvođača radova. 

Rekonstrukcija Bubanjske česme nije obuhvaćena pomenutim projektom, ali je predviđeno da se, kroz posebnu fazu, s tim poslom počne krajem septembra, najavljuje Rajović. 

Kroz projekat koji je dobio zeleno svetlo u programu međudržavne saradnje Srbije i Mađarske, radiće se na razmuljavanju. Iz lokalne samouprave, prema Rajovićevim rečima, očekuju da bi jezero Bubanj moglo da bude među prvima, ako ne i prvo na spisku kada Mađari budu pustili novac za više projekata koje su odlučili da finansiraju, što se uskoro očekuje, pa bi od jeseni trebalo da vidimo i plutajuće bagere na delu. Nakon usisavanja mulja uslediće nasipanje šljunkom i peskom, pa bi jezero, umesto dosadašnje zelene boje, trebalo da bude bistro.

Podsetimo, ideja je da pešačke i trim staze, igrališta za decu i sadržaje za rekreaciju starih, platforme za ribolov i slično jezero Bubanj učine atraktivnijom lokacijom za posetioce našeg grada i malom oazom za odmor i rekreaciju Kragujevčana koji sada nemaju primamljive uslove da tu provode slobodno vreme.

 

Najnovije vesti iz ove kategorije