Info

Rekonstrukcija Tržnice puna propusta, projekat na doradi, JAVNOST USKRAĆENA ZA ODGOVORE NA GORUĆA PITANJA! Pitali smo sve što želite da znate, međutim... (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 14 10 2021

Zbog uočenih "brojnih propusta", kako je to izjavio gradonačelnik Kragujevca, projekat rekonstrukcije Gradske tržnice vraćen je na doradu, što će, po ko zna koji put, prolongirati i rokove završetka istog, još jednog u nizu kragujevačkog "Skadra na Bojani". Pitali smo nadležne sve što želite da znate vezano za ovu situaciju, međutim...

Ko zida, ko ruši, "ko pije, ko plaća", ko je odgovoran i hoće li biti materijala za istažne organe kako je najavljivano iz više izvora još od urušavanja dela Tržnice 6. jula prošle godine? I u krajnjem, hoće li išta ostati od zgrade iz 1928. godine koja je proglašena kulturnim dobrom? Ima li kraja njenoj rekonstrukciji? To su goruća pitanja i "rak rane" svih koji vole ovaj grad. 

Pre nekoliko dana gradonačelnik Nikola Dašić izjavio je, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, da situacija nije dobra i da je projekat vraćen na doradu zbog uočenih brojnih propusta.

Rekonstrukcija najstarije pijace na teritoriji grada Kragujevca, zelene pijace „Centar“, započela je 22. maja 2020. godine. Deo zgrade tržnice u kompleksu Miloševog venca urušio se u toku radova 6. jula prošle godine. Reč je o jednoj od prvih natkrivenih pijaca u Evropi iz 1928. godine, koja je proglašena za kulturno dobro grada Kragujevca, o čijem očuvanju i zaštiti brine “Zavod za zaštitu spomenika kulture”. Zgrada zauzima centralno mesto u kompleksu Miloševog venca.

Podsetimo se Dašićeve izjave: "Nije dobro i ne želimo da posle nas ostane upropašćen ili oštećen jedan objekat takve važnosti. On ima kulturno-istorijsku važnost i jedan je od najlepših objekata u našem gradu. To zahteva vreme. Mi se nalazimo duboko u procesu, imaće tu, pretpostavljam, materijala za istražne organe, da se vidi kako se ko odnosio prema javnoj imovini. Nećemo dozvoliti da ovaj projekat propadne. Zgrada Tržnice će biti sačuvana onako kako treba i projekat izveden do kraja, onako kako treba".

Da nije možda malo kasno za "ne želimo da posle nas ostane upropašćen ili oštećen jedan objekat takve važnosti", pitanje je koje se samo nameće.

Iz Javno-komunalnog preduzeća Šumadija, koje gazduje sektorom Gradskih tržnica, potražili smo odgovore na sledeća pitanja: 
- Koji su propusti u projektu uočeni i ko je za njih odgovoran?
- Kome je projekat vraćen na doradu?
- Da li je to potpuno obustavilo radove u ovom trenutku?
- Da li će i koliko ova situacija pomeriti rokove za završetak rekonstrukcije?
- Dokle se stiglo sa radovima (šta je do sada odrađeno)?

Međutim, jedino što nam je odgovoreno je sledeće: "Kao što je i gradonačelnik rekao uočeni su izvesni propusti i projekat je vraćen na doradu. Kada budemo imali novosti o izmeni i rokovima za izvođenje radova mi ćemo tu informaciju podeliti sa građanima".

Ovo je trenutak da se podsetimo i zvaničnih najava poteklih od JKP Šumadija iz jula ove godine, kada je saopšteno da je rok za završetak radova produžen za 125 radnih dana, počev od 13. jula. Tada je, kako je navedeno, kočnica bila fasada: "Tokom rekonstrukcije utvrđeno je da je stanje fasadnih površina takvo da je potrebna ozbiljna sanacija fasadnig sistema koja podrazumeva obijanje svih oštećenih površina sa čišćenjem do zdrave zidne podloge, pripremu tih površina i malterisanje kvalitetnim malterima na bazi kreča bez upotrebe cementa, retuširanje fasadne plastike, odnosno izrada i ugradnja odlivaka fasadne plastike, skidanje stare boje i završno bojenje silikonskim bojama u dva tona, kao i izrada veštačkog kamena u svemu po ugledu na autentično".

Izjave iz preduzeća kretale su se u smeru da je mnogo toga odrađeno (zbog čega nismo dobili odgovor na pitanje šta je do sada odrađeno?! prim.aut.), ali da ti radovi nisu toliko vidljivi spolja, pa se građanima čini kao da se ništa ne radi, te da ćemo "ovih dana" videti mnogo radnika koji će raditi punom parom i to pred očima svih Kragujevčana. Da ti dani još nisu došli, svima je očigledno. Štaviše, učinjen je korak unazad.

Od svega što, ipak, ne vidimo, najgore je što ne naziremo kraj ovog projekta, a na osnovu naših pitanja koja su trebala da donesu neke odgovore i za koje smo ostali uskraćeni, usuđujemo se da kažemo da se informacije o rekontrukciji tržnice u ovom trenutku taje od građana. Izvesno je da oni koji nam "vedre i oblače" ne žele transparentnost kada je tema rekonstrukcije Gradske tržnice u pitanju. 

Treba napomenuti i to da u celoj situaciji ne trpi samo zgrada, već i svi zakupci lokala i tezgi koji su odatle izmešteni, pa i samo JKP Šumadija jer ne prihoduje po tom osnovu. 

Koje sadržaje bi trebalo da ima i kako bi trebalo da izgleda Tržnica nakon rekonstrukcije, podsetite se ovde: Počinje REKONSTRUKCIJA ZELENE PIJACE, imaće i podzemnu garažu (FOTO)

Galerija slika