InfoFoto: RTK

Šarčević: Centri izvrsnosti se grade “kao Skadar na Bojani”

Autor: InfoKG
14:30 | Četvrtak, 22 08 2019

Izgradnja Centara izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu je "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender, izjavio je u Kniću ministar prosvete Mladen Šarčević, prenosi N1. Dodao je i da je urađeno 35 odsto tog objekta. 

"Zašto kao Skadar na Bojani? Pa, to je problem srpskog građevinarstva", rekao je Šarčević i dodao da je kao ministar zatekao taj projekat koji je započet 2015. godine. 

Prema njegovim rečima, izvođač radova firma "Banković" je imala problema, ali je i Vlada imala problem sa Jedinicom za upravljanje projektima. 

"U JUP-u ste imali po celoj Srbiji započete, a nedovršene objekte. Mi smo uspeli 90 odsto toga da završimo, što je veliki uspeh. Ostalo je nekih šest škola i ostao je taj Centar", rekao je Šarčević. On je rekao i da su bili promenjeni direktori JUP-a. 

"Projekat je trebalo da se završi negde do marta 2017. godine, a mi smo tek u martu promenili upravu JUP-a, koja je isto bila vrlo neradna i onda smo morali ponovo da radimo aneks i da damo novu šansu", rekao je Šarčević. 

Dodao je, da je tada sa 26 odsto podignuto izvođenje radova na 35 odsto. 

"Međutim, videli smo da od toga vajde nema, da se izvođač udavio, da nema radnu snagu. Tu je i saradnja sa bankom EIB, čije su procedure jako spore, od kada dobijete neki projekat to je bar godinu dana pre nego što se krene u realizaciju. Otuda je to malo duže trajalo", kazao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, bolje je prekinuti radove da bi se obnovio tender i da bi se tokom jeseni pojavili dobri izvođači.

Šarčević je naveo da se videlo i nešto što je bilo loše isprojektovano, a to je na stotine kvadrata nekorisnih terasa. Ministar kaže da će se tražiti i preprojektovanje, pored ostalog i zbog toga što je u međuvremenu u Kragujevcu osnovan Institut za informacione tehnologije, koji će takođe biti smešten u Centrima izvrsnosti.

"Mislim da je realna priča da o tome razgovaramo na proleće", rekao je Šarčević.

Izvor: N1 i Beta