Info

NOVO OBEĆANJE: FILUM dobija zgradu kod Ekonomskog fakulteta (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Ponedeljak, 01 06 2020

Fililoško-umetnički fakultet konačno će dobiti svoju zgradu, koja će biti izgrađena na praceli u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta. To je prilikom današnje posete Kragujevcu najavio ministar prosvete, Mladen Šarčević. Najavljeno je da bi radovi trebalo da budu započeti tokom sledeće godine. Vrednost investicije je oko 5,7 miliona evra i biće finansirana iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. Ostaje da vidimo da li će stvarno posle 18 godina postojanja FILUM konačno dobiti svoje prostorije, s obzirom na to da prethodna obećanja nisu ostvarena. 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević posetio je danas Kragujevac i najavio da će Filološko umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu konačno dobiti zgradu. Plan je da se država kreditno zaduži kod Razvojne banke Saveta Evrope i u okviru projekta CEB 2 realizuje brojne potprojekte, među kojima je i izgradnja objekta FILUM-a.

Početkom jula potpisujemo veliki kredit sa bankom kada je u pitanju CEB 2 projekat. Mi smo u Kragujevcu u okviru projekta CEB 1 uradili jako dobro studentski dom. Zbog toga smo uspeli da apliciramo za novi kredit, a to su jako povoljni krediti sa 0,5 odsto kamate. Oni se dobijaju samo ako imate dobru razvojnu priču. Nama je prioritet bio da se u tih 95 miliona, koliko će se taj deo kredita odnositi, nađe infrastruktura na visokom obrazovanju, jer tu nije dugo ulagano. Sagledali smo koje su to sve bitne stvari i napravili prioritet sa svim univerzitetima”, rekao je ministar Mladen Šarčević. 

Zgrada Filološko-umetničkog fakulteta, površine 8.000 kvadratnih metara, biće izgrađena na praceli u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta. Okvirna vrednost investicije je oko 5,7 miliona evra. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nisu želeli da preciziraju kada će početi izgradnja, kako i kada će biti okončana, već su rekli da su došli u Kragujevac da predstave jedan od potprojekata koje spremaju sa Razvojnom bankom Saveta Evrope. 

Projekat izgradnje zgrade Filoliško-umetničkog fakulteta postoji zato što je ranije rađen, 2013. S obzirom na to da je rađen po starom zakonu, moraće da pretrpi određene izmene i uskađivanja. Moramo da sačekamo zaključenje međunarodnog finansijskog ugovora. Nakon toga, sprovođenje nabavki i zaključenje ugovora za izvođenje radova. Najranije početak radova može da se očekuje sledeće godine”, rekla je pomoćnik ministra za učenički i studentski standard i investicije, Spomenka Simonić. 

Rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović i dekan Filološko-umetničkog fakulteta, Zoran Komadina, nadaju se da će ovo obećanje biti ispunjeno i da će ova visokoškolska ustanova konačno dobiti svoju zgradu. 

FILUM je jedan od najvećih fakulteta u okviru Univerziteta u Kragujevcu, gde imamo 12 fakulteta. Zaista mislim da je ova inicijativa, ukoliko se ostvari i krene naredne godine, da će biti veoma značajna za naš Univerzitet da konačno rešimo to pitanje. Zaista je ova zgrada neophodna i zadovoljiće sve potrebe FILUMA”, izjavio je Filipović. 

Zadovoljstvo mi je što se ovo danas dešava, na Dan fakulteta. Fakultet radi u neodgovarajućim uslovima, evo već 18 godina. Radimo na mnogo lokacija. Ovaj projekat i kada se bude prilagodio novim standardima zadovoljava sve što je potrebno, u svakom smislu. Ne moram ni da objašnjavam koliko problema postoji kada ne možete ni da nabrojite lokacije na kojima se nalazi”, rekao je Komadina.  

Učešće grada u ovom projektu ogleda se u tome što je Kragujevac pomogao u izradi istog i za njegovu realizaciju obezbedio parcelu i opremio je infrastrukturno.  

Jako dugo traje ova agonija oko FILUM-a. Radi se o ozbiljnom projektu, za koji grad nije imao sredstava zadnjih 20 godina da opredeli da se zgrada izgradi. Razgovarali sa mnogim ministarima i svi su obećavali, a evo konačno imamo nešto što izgleda da će da se realizuje. Ministarstvo prosvete je pronašlo izvor finansiranja za zgradu FILUM-a. Država treba da potpiše ugovor o dugoročnom kreditu i ulazimo u projekat sa ovim”, rekao je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Ostaje da vidimo da li će zaista konačno Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu dobiti svoju zgradu, s obzirom na to da prethodna obećanja nisu ispunjena. Podsetimo da je ranijih godina najvljivano da će FILUM biti smešten u Kneževom arsenalu, pa potom u Domu vojske, a pominjana je i zgrada Fakulteta medicinskih nauka, za koji je plan da se prebaci u Centre izvrsnosti, čija izgradnja još uvek nije završena.

Galerija slika