Info

Skupština grada potvrdila: ONI su dobitnici Đurđevdanske nagrade

Autor: Jovana Mladenović
14:33 | Utorak, 19 04 2022

Odbornici Skupštine grada, na današnjoj sednici usvojili su predloge odluka o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2021. godinu.

U oblasti umetnosti, laureat za Đurđevdansku nagradu je Lazar Đorđević, za vokalno-instrumentalnu kompoziciju „21. oktobar”.

Nenad Karamijalković dobiće nagradu u oblasti nauke, za monografiju „Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama“.

U oblasti medicine Đurđevdanska nagrada će biti dodeljena Zavodu za urgentnu medicinu Kragujevac, za programe, aktivnosti i postignute uspehe na očuvanju zdravlja i spašavanju života građana Kragujevca u 2021. godini.

Ksenija Živanić dobitnica je Đurđevdanske nagrade u oblasti obrazovanja za osvojene nagrade na opštinskim, okružnim i državnim takmičenjima učenika osnovnih škola iz predmeta matematike, fizike i hemije, kao i prvu nagradu na 42. Državnom takmičenju iz fizike učenika osnovnih škola, drugu nagradu na Srpskoj fizičkoj olimpijadi za osnovne škole i bronzanu medalju na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Dubaiju.

U oblasti sporta nagrađen ke Vaterpolo klub Radnički, za osvojeno prvo mesto u Regionalnoj vaterpolo ligi, osvojenu Super vatrepolo ligu Srbije i Kup Srbije, kao i uspešno učešće u Ligi šampiona, i Dragan Ristić, za osvojene dve zlatne medalje u gađanju iz vazdušne i malokalibarske puške na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

U oblasti humanitarnog karaktera dobitnici su Nenad Milanović – Pegi, za realizaciju većeg broja humanitarnih koncerata u 2021. godini i Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju „Sveti Vasilije Veliki”, za realizaciju projekta podrške i pomoći deci sa autizmom.