Info

ZASTAVINA AMBULANTA na putu bez povratka: Pokrenuta LIKVIDACIJA, Grad pokušava da je spasi, SSS tvrdi: "Namerno"!

Autor: InfoKG
14:45 | Utorak, 11 06 2019

Agncija za privredne registre pokrenula je likvidacioni postupak za Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika. Iz Gradske uprave portal InfoKG saznaje da je nadležnom ministarstvu poslat hitan dopis i molba za sastanak sa ministrom kako bi se pronašao način da se "Zastavina ambulanta" sačuva, a sa druge strane, Savez samostalnih sindikata Kragujevca tvrdi da se na ovaj postupak samo čekalo, tj. da se sve radi s namerom.

S obzirom na to da je zakonski rok za likvidaciju 60 dana, grad Kragujevac je po hitnom postupku uputio dopis Ministarstvu zdravlja sa predlogom o izmeni kadrovskog plana Doma zdravlja Kragujevac i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika. Ukoliko Ministarstvo da saglasnost om zdravlja bi pre gašenja Zavoda preuzeo zaposlene, a Zavod bi praktično postao ogranak Doma zdravlja. 

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, koji je funkcionisao kao privredno društvo dok ga Grad Kragujevac nije preuzeo 29. juna 2018. godine, leči se više od 30.000 Kragujevčana. 

"Očigledna je namera da se zatvori ovaj zdravstveni centar. Ta ideja nije nova, ali je početkom novog milenijuma sprečena od tada uticajnih Zastavinih sindikata. Kako saznajemo, razlog za likvidaciju je nepodnošenje završnog računa za 2015., 2016. i 2017. godinu. Dat je rok od 90 dana da se ovaj nedostatak otkloni, odnosno preda završni račun, ali to nije učinjeno", navodi se u saopštenju SSS, što nazivaju najočiglednijim dokazom o nameri za likvidaciju. 

Oni takože smatraju da bi ovim slučajem trebalo da se pozabavi i Tužilaštvo. "Verujemo da bi javni tužilac trebalo da utvrdi da li u ovom nepostupanju ima elemenata krivičnog dela.
Ovim postupkom nisu samo ugrožena radna mesta oko 120 zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, već nešto mnogo važnije, a to je kvalitet lečenja desetina hiljada radnika i penzionera", smatraju u SSS.

Portal InfoKG u razgovoru sa članicom Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordanom Damjanović, saznanje da je Grad poslao hitan dopis nadležnom ministarstvu, molbu za sastanak sa ministrom, kako bi se još jednom našao način da se ova zdavstvena ustanova spasi propasti. Likvidaconi postupak je "put bez povratka", kaže Damjanović i nada se da će se postići dogovor i naći rešenje da Zavod nastavi u kontinuitetu da pruža zdravstvenu zaštitu i bude ogranak Doma zdravlja.