Info

STARI KRAGUJEVAC - Petrovska skupština 1848. godine (Prvi deo)

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 22 09 2019

Od nekoliko skupština održanih u Kragujevcu u vreme vladavine ustavobranitelja (1842-1858), najznačajnija je ona koja se sastala 11. jula 1848. godine. Velika ili narodna skupština, kakva je bila ova Petrovska, kao najviše narodno predstavništvo u Srbiji, sastajala se po nepisaom, običajnom pravu, jer Turskim ustavom iz 1838. godine njen položaj nije bio pravno regulisan.

Knez Aleksandar Karađorđević i vlada, pritisnuti zahtevima seljačkih masa, veoma jakom opozicijom sa Tomom Vučićem Perišićem na čelu, novom varoškom buržoazijom, u veoma složenoj situaciji, koju je pojačalo revolucioarno vrenje u Evropi, sazvali su, po "dojakošnjem" pravu, skupštinu u Kragujevcu.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Skupština se sastala u tačno urečeni dan, "na rudini pod vrbama" (na mestu gde je nekad bila zgrada Staroga načelstva). Pored kneza i Saveta, skupštini je prisustvovalo 588 narodnih deputata (poslanika), koji su birani posrednim putem, na svakih 250 poreskih glava jedan poslanik. Činovničkih deputata (predstavnika nadleštava i ustanova) bilo je 88. Na skupštini su se pojavili i predstavnici Liceja, trgovaca i velika masa sveta iz okoline, najviše iz Gruže, koju je pokrenuo Toma Vučić Perišić, "narodni predvoditelj" iz tog kraja.

Posle bogosluženja u crkvi, "kneževog slova" i kratke besede, prešlo se na rad. Petrovska skupština nije raspravljala u plenumu, već su pojedini okruzi na svojim posebnim skupovima formulisali zahteve ("prošenija"), koja su predavali posebnoj skupštinskoj komisiji.

Sačuvana su "prošenija" Okruga kragujevačkog, koja su deputati podneli Petrovskoj skupštini.

Nastaviće se...

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović