Info

STARI KRAGUJEVAC - Sretenjska skupština 1835. godine (Prvi deo)

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 11 08 2019

Najznačajnija skupština u vreme prve vladavine kneza Miloša Obrenovića održana je u Kragujevcu od 14. do 16. februara 1835. godine. Poznata je u istoriji kao Sretenjska, po crkvenom prazniku na koji se sastala.

Za ovu skupštinu vladalo je veliko interesovanje u zemlji i inostranstvu. Obećana od kneza godinu dana ranije, sa najavom da će rešavati osnovna pitanja unutrašnjeg uređenja zemlje, prema odredbama Hatišerifa, ona je živo očekivana od naroda i od strane starešina. 

Na skupštinu je došlo oko 2400 zvaničnih predstavnika i oko 10.000 znatiželjnih ljudi iz Kragujevca i okoline. 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Skupština je zasedala na kneževoj livadi pored crkve, gde je bila podignuta tribina za kneza, njegovu porodicu i najistaknutija savetodavna i duhovna lica. Velika narodna skupština otvorena je na Sretenje prizivanjem Svetog duha u crkvi. Zatim je skupština saslušala kneževu prestonu besedu. Knez Miloš odmah na početku je istakao da je "Srbija postala toprv od godine dana (1833) državom", pa joj je stoga nužno solidnije uređenje. 

Od tri zadatka koja je postavila Trifunska skupština (1834): uređenje zemlje i donošenje zakona, utvrđivanje danka i otplata arhijerijskog duga, ispunjen je bio samo poslednji.

Nastaviće se...

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović