InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Stojadinovićeva analiza konstituisanja vlasti i opozicije

Autor: Bojan Stojadinović
14:15 | Utorak, 25 08 2020

Posle nešto više od dva meseca od održavanja lokalnih izbora, Kragujevac je dobio novu gradsku vlast. Pored apsolutnih pobednika izbora, Srpske napredne stranke, novu gradsku vlast čine Socijalistička partija Srbije, Pokret 300 Kragujevčana i Volim selo svoje, Kragujevačka priča i POKS. U opoziciji, bar za sada ostaju odbornici liste Svi na ovu stranu koji će opoziciono delovati kroz dva odbornička kluba, Zajedno za Šumadiju i Srpski pokret obnove, kao i odbornička grupa Alternativa – Kragujevačka inicijativa i Nova snaga.

Zaista ne razumem negodovanja javnosti uglavnom na društvenim mrežama, pa čak i nezadovoljstvo među glasačima određenih lista prouzrokovano time što su te liste ušle u gradsku vlast i napravile koaliciju sa SNS-om. Svako ko je iole ozbiljno pratio kampanju, a i ja sam u svojim analizama, čini mi se bar tri puta naglasio da nijedna lista koja je na lokalne izbore izašla nije eksplicitno rekla da neće posle izbora sarađivati sa naprednjacima, pa čak ni ove liste koje su sada u opoziciji.

U ovom tekstu analiziram ove, tek prve obrise gradske vlasti, a daću i komentar na stanje u opozicionim redovima i mogućnosti koje su pred njima.

Prvo da krenemo od pobednika. Srpska napredna stranka je ispoštovala nepisano pravilo da nosilac liste na lokalnim izborima bude i kandidat za gradonačelnika. Nikola Dašić je svoj tim sastavio u širokoj koaliciji verovatno osluškujući „vetrove sa vrha“ i sve češću najavu predsednika o koncentracionoj Vladi. Deluje ambicioznije od bivšeg gradonačelnika, i od Radomirovih većnika tu su Gordana Damnjanović, Miljan Bjeletić, Damjan Srejić, Vladimir Maksimović i Radomir Erić koji su ostali u svojim resorima, dok je „nova krv“ iz redova naprednjaka Sanja Tucaković, bivša odbornica i direktorka u EPS-u koja će voditi resor lokalne samouprave, profesor ekonomskog fakulteta Nenad Stanišić koji će voditi resor finansija, i iz mlađe garniture Vladimir Dobi, koga iz dvehiljaditih pamtimo kao odbornika Liberala Dušana Mihajlovića koji će voditi resor investicija, kao i Predrag Stevović dugogodišnji odbornik koji će voditi resor sporta. 

Socijalistička partija Srbije je zadržala dva mesta u izvršnoj, a izgubila jedno u zakonodavnoj vlasti. Novi –  stari zamenik gradonačelnika je Ivica Momčilović, dok je sa mesta pomoćnika gradonačelnika u veće stigao Stefan Nikezić koji će voditi resor ekologije i zaštite životne sredine. 

Pokret 300 Kragujevčana dobio je resor prosvete u Gradskom veću koji će voditi lider ove organizacije Dušan Zeka Aleksić, dok će mesto savetnika gradonačelnik za poljoprivredu pripasti lideru Pokreta Volim selo svoje Jovici Radovanoviću. Očekivao sam da ova lista uđe u gradsku vlast, ali bez obzira što mislim da je Dušan Aleksić dorastao ovoj funkciji, nadao sam se da će ova lista unaprediti gradsku vlast u nekim drugim oblastima u kojima imaju vrlo kompetentne kadrove. Tu pre svega mislim na Zorana Jovanovića koji u prste poznaje komunalni sistema grada, kao i na Nedeljka Mišića čija porodica se desetinama godina bavi privatnim preduzetništvom i postali su brend u ovoj oblasti, te da on sigurno dobro zna sve probleme sa kojima se susreću vlasnici privrednih subjekata u gradu.

Isto važi i za listu Kragujevačka priča i tolerancija koja je dobila mesto pomoćnika gradonačelnika za međunarodnu saradnju oličena u nosiocu liste Borisu Kovačeviću. U izbornoj kampanji ova lista je predstavila neke izuzetne ideje u oblasti investicija i razvoja gradskih resursa, pogotovu u oblasti neminovnog partnerstva javnog i privatnog sektora u komunalnoj oblasti. I zaista sam se nadao da će ove teme staviti na pregovarački sto i dobiti neke pozicije u ovim resorima. 

Dva su modela kako može funcionisati ova vlast. Prvi, da svi partneri podnesu odgovornost ne samo za svoje resore već i za bar jednu stvar koju su kao najbitniju isticali u kampanji, da se za to bore i izbore i tako opravdaju učešće u lokalnoj vlasti i stiču benefite za neke nove izbore i da poboljšaju svoje izborne rezultate. 

Drugi model, koji se meni čini verovatniji, da se o svemu pita i odlučuje gradonačelnik koji će u svemu sprovoditi politiku svoje stranke, ne toliko sa lokala koliko sa vrha, a ostali partneri će participirati toliko da primaju svoje plate, i  „udome“ još kojeg svog člana u nekom upravnom ili nadzornom odboru, ili šefovskim mestom u javnom preduzeću, a da zauzvrat bezuslovno podržavaju svaku odluku vladajuće partije. Onda će, plašim se, njihova budućnost biti limitirana na ovom ili čak još nižem nivou, kada je broj glasova u pitanju. 

Sada, mnogo komplikovanija tema, na prvi pogled – opozicija.

Kada je ovako široka koalicija na vlasti normalno je da ostaje širok prostor za opoziciono delovanje, koji će se deliti između „skupštinske“ i „bojkotaške“ opozicije. Dešavanja u Zajedno za Šumadiju posle izbora, posle jednog udarca – poraza na izborima, i drugi - odlazak 6 odbornika pre prve skupštine ne daju nadu da će iz defanzivnog brzo preći u ofanzivni politički rad. Bez obzira koliko ime Veroljuba Stevanovića ima bitnost u političkom sistemu grada, bez obzira na sve velike stvari koje je uradio sa mesta gradonačelnika Kragujevca vreme je da „štafetu“ prepusti nekom drugom i da sa svim svojim iskustvom i autoritetom stane iza „novog lica“ ZZŠ. Nova lica koja bi bila u prvom planu i po mom mišljenju delovala kao osveženje su prof. dr Olivera Nikolić i doktor Miroslav Stojanović – Džiga. Ovaj dvojac bi predanim radom, ponavljam uz punu podršku Veroljuba Stevanovića i cele stranke, lako mogao da ovlada kragujevačkom opozicionom scenom i tako stranku najbolje pripremi za neke nove izbore. Ako u ovom smeru stvari ne krenu, onda bi jedan korpus glasača mogao svojim opozicionim radom da privuče koalicioni partner ZZŠ-a Milan Urošević ukoliko može da uskladi politički rad na sistem toplo – hladno, to jest da kao narodni poslanik podržava republičku, a bude žestoka opozicija lokalnoj vlasti, što neće biti nimalo jednostavno. Izuzetno mudar politički potez je napravila grupa građana Alternativa, neulazeći u gradsku vlast (ako im je bilo ponuđeno). Od toga kako budu opoziciono delovali zavisiće njihov rast i uspeh na narednim izborima. Konstruktivna opozicija postoji otprilike kao jednorog, tako da ako ova lista želi da kapitalizuje ovaj svoj potez, treba biti „tvrđa“ u opozicionom delovanju nego što su to do sada bili. 

Što se tiče opozicije koja nije izlazila na izbore, oni jasno prate strategiju sa „vrha“ i što se Kragujevca tiče za sada najviše medijskog prostora zauzima lider Narodne stranke Boris Herman, koji se profiliše kao mogući zajednički kandidat za gradonačelnika opozicionog saveza koji ne učestvuje u radu lokalne skupštine.