Info

U pripremi JOŠ JEDNA KOVID AMBULANTA u Kragujevcu (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Sreda, 08 07 2020

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava u toku je adaptacija objekta za novu Kovid ambulantu, koja će biti potpuno izolovana i namenjena prijemu pacijenata sa simptomima Korona virusa, kako bi se rasteretila postojeća Ambulanta za febrilna stanja i respiratorne infekcije u zgradi ATD-a.

Krajnji rok za završetak radova, koji su počeli 1. jula, je tri nedelje, a prema izjavi za naš sajt PR-a Zastavine ambulante, dr Biljane Veljković, moguće je da nova Kovid ambulanta sa radom krene i ranije, tačnije, prijem pacijenata počeće istog trenutka pošto ambulanta bude za to spremna.

Buduća Kovid ambulanta prostiraće se na 100 kvadratnih metara i prostor će biti potpuno odvojen i izolovan od ostatka Zavoda gde dolaze pacijenti koji se tu i inače leče, objašnjava dr Biljana Veljković. Biće uređena tako da funkcioniše po svim standardima koji su u ovom slučaju propisani od strane Svetske zdravstvene organizacije. 

Medicinski tim Zastavine ambulante koji će raditi iskuljučivo sa pacijentima za koje se sumnja da imaju COVID 19, prošao je obuku kod kolega iz Ambulante za febrilna stanja i respiratorne infekcije (Kovid ambulanta u ATD-u), kako bi na najbolji mogući način odgovorio potrebama pacijenata koji budu stizali. 

U novu Kovid ambulantu dolaziće pacijenti sa simptomima kao što su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, kratak dah, gubitak osećaja čula, glavoboljom i drugima koji mogu upućivati na zarazu Korona virusom. 

Ova Kovid ambulanta, poput postojeće u zgradi ATD-a, namenjena je svim građanima, bez obzira na to u kojoj ambulanti se inače leče. 

U novoj Kovid ambulanti pacijenti za koje se sumnja da su zaraženi Koronom biće pregedani, odradiće im se kompletne laboratorijske analize i PCR test. Ukoliko je neopghodan snimak pluća, za početak oni će se upućivati u Kovid ambulantu u ATD, kako ne bi došlo do mešanja sa ostalim pacijentima, a otvorena je mogućnost da će se i taj deo pregleda kasnije raditi u novoj Kovid ambulanti. 

Galerija slika