Info

Udruženje “Volja” obeležilo Nacionalni dan borbe protiv raka dojke (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Sreda, 20 03 2019

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Udruženje za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke “Volja” organizovalo je danas akciju u Pešačkoj zoni u saradnji sa Kancelarijom za mlade. Cilj je bio da se skrene pažnja na značaj ranog otkrivanja ove bolesti, imajući u vidu visoku verovatnoću izlečenja, preživljavanja i bolji kvalitet života obolelih žena.

Iz Udruženja za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke “Volja” poručuju da u Srbiji se svake godine registruje oko 4.600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1.600 žena izgubi život. Dodaju i da su rasprostranjenost oboljenja i podaci o smrtnosti u našoj zemlji i dalje zabrinjavajući

U Srbiji se beleži veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka usled nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Zbog nedovoljne zdravstvene prosvećenosti, više od dve trećine žena javljaju se lekaru kada je bolest već uznapredovala i kad je lečenje teško i neizvesno. Udruženje “Volja” čine žene koje su iz ove borbe izašle kao pobednice, cilj nam je da, poučene vlastitim iskustvom, utičemo na što veći broj žena i motivišemo ih da redovno obavljaju preventivne preglede. Misija nam je i da ženama koje započinju svoju borbu prenesemo sopstvena iskustva i pomognemo da lakše prođu kroz proces lečenja”, izjavila je predsednica Udruženja “Volja”, Suzana Đorđević. 

Zanimljivo je da ovo udruženje ima Stručno veće, koje čine hirurg dr Srđan Ninković, onkolog dr Jasmina Nedović, radiolog dr Sanja Milojević, radioterapeut dr Olivera Miloradović, hirurg dr Marko Spasić, nutricionista dr Ana Cogoljević, patolog dr Danijela Milošev, patolog dr Slobodanka Mitrović i specijalni pedagog Boris Herman. 

Iz Udruženja za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke “Volja” najavljuju da će narednom periodu realizovati brojne akcije i projekte.

Galerija slika