InfoFoto: pexels.com/olly

Zapadni Balkan od danas zona bez rominga, u Grčkoj ipak samo snižene cene usluga

Autor: InfoKG
11:30 | Četvrtak, 01 07 2021

Na području Zapadnog Balkana od danas je ukinuta naknada za roming. To znači da su cene poziva, SMS poruka i mobilnog interneta iste kao i da ste u Srbiji. Reč je o BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Ukoliko, pak, idete u Grčku budute oprezni - roming nije ukunut iako se i to najavljivalo, ali su operateri snizili cene.

Ovo je poslednja faza realizacije sporazuma koji je zaključen u Beogradu još u aprilu 2019. godine.

To znači da će cene po kojima ste razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju biti identične na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

U Grčkoj ipak roming

Iako se mesecima unazad najavljivalo ukidanje rominga i u Grčkoj, istina je drugačija. Svi naši turisti koji se nađu u ovoj zemlji treba da budu oprezni pri telefoniranju i korišćenju drugih mobilnih usluga. Roming u Grčakoj, naime, i dalje postoji, ali nije isključeno da su usluge i znatno jeftinije nego ranije.

Neki mobilni operatori u Srbiji već su pripremili povoljnije ponude za Grčkoj. 

Telekom Srbija je dostavio novi cenovnik za Grčku, navodi RTS. Usluge su u proseku pet do šest puta niže nego dosad. Ko bude iz Grčke zvao srpski ili grčki mobilni broj - platiće 19,06 dinara po minutu što uključuje i PDV. Dosad je to koštalo 102 dinara. Važno je napomenuti da ne važi za operatere iz drugih država. Razgovori sa njima će biti tarifirani po starom cenovniku.

"Minut dolaznog poziva, od 1. jula, koštaće 3,58 dinara išto uključuje i PDV“, kažu u "Telekomu". To je dosad koštalo 36 dinara. Slanje poruke će koštati četiri dinara, a koštalo je 24 dinara. Jedan megabajt podatak koštaće jedan dinar.

Kako su RTS-u rekli u "Telenoru", odlazni pozivi u Grčkoj, od 1. jula, koštaće 49,9 dinara minut, a dolazni 11,9, internet će koštati jedan dinar po megabajtu. Ove cene predstavljaju značajno sniženje u odnosu na sadašnje, od 55 odsto za odlazne pozive, a 99 procenata za internet.

Mobilni operater "A1" najavljuje povoljniji cenovnik, ali još ne otkriva detalje, piše RTS.

"Snižene cene automatski će se obračunavati postpejd i pripejd korisnicima“, kažu u "A1". Ne postoji posebna tarifa koja se odnosi na Grčku, ali je tu veliki izbor roming dodataka za još povoljnije razgovore i surf u inostranstvu, koje smo pripremili za korisnike u skladu sa njihovim potrebama - navode u A1.

Izvor: BLIC