InfoFoto: printscreen

Zbog SKANDAL SNIMAKA iz Kragujevca vlasti u Vojvodini donele novo PRAVILO, pa i ono postalo viralno (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Sreda, 31 10 2018

Stop fotografisanju i snimanju u zdravstvenim ustanovama, novo je pravilo koji je su donele vlasti u Vojvodini sve zbog nedavnog skandal-snimka nastalog u Kragujevcu.

Među prvima su po nalogu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, da zabranu okače na vrata, postupili nadležni u Opštoj bolnici u Vrbasu. Oni pretpsotavljaju da je do takve odluke došlo zbog snimka iz kragujevačkog doma zdravlja, kada je majka Violeta Cvetković snimila lekare, koji su navodno odbili da pregledaju njenu ćerkicu, i taj snimak postavila na svoj Fejsbuk porfil.

Isto kao što je njen snimak odmah postao viralan, ali i onaj gde medicinska sestra za šalterom puši, ispostaviće se, elektronsku cigaretu, tako je sada i ova fotografija o zabrani fotogrfasinja i snimanja u vrbaškoj bolnici.

Tragom te fotografije, ispostavilo se da ovaj natpis o zabrani od pre nekoliko dana stoji na svim ulazima u OB Vrbas:

"Zabranjeno fotografisanje i snimanje pacijenata, medicinskog osoblja u toku rada, kao i svih zaposlenih u toku radnih aktivnosti, oglasnih tabli na odeljenjima, temepraturnih lista i svega ostalog što može ugroziti proces rada".

Osim toga, menadžment te vojvođanske bolnice podsetio je pacijente da je "po Krivičnom zakoniku RS svako neovlašćeno fotografisanje i neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, snimka i portreta kažnjivo (čl. 144, 145 KZRS)".

"Tajno ćemo snimati, javno objavljivati"

Naravno da je "zabrana" odmah s bolničkih vrata prešla na društvene mreže, a komentari su razni.

Jedni pišu: "Ako nema snimanja, onda ne može da se dokaže krivično delo nepružanja lekarske pomoći", drugi kažu: "Tajno ćemo da snimamo, a javno da objavljujemo".

U vrbaškoj bolnici uz to što su polepili natpise o zabrani, praktikuju još nešto.

- Mi, čak svim pacijentima čije stanje zahteva ležanje u bolnici, dajemo da potpišu izjavu da su obavešteni o zabrani fotografisanja i snimanja u našoj bolnici - navode za "Blic" u OB u Vrbasu i dodaju da su osim njihove, takvo obaveštenje o zabrani dobile sve zdravstvene ustanove na teritoriji Vojvodine.

A u Kragujevcu nema zabrane

Sa druge strane, o svemu tome pojima nemaju u Kragujevcu, gde se poslednji slučaj snimanja dogodio, a koji je podigao veliku prašinu u Srbiji, kada su reagovale najviše instance u državi.

- Nismo dobili takvo obaveštenje. Ne znamo o čemu se radi - bio je odgvor na pitanje "Blica" da li su zabranili snimanje i fotografisanje u svojoj zdravstvenoj ustanovi.

Ministarstvo zdravlja: Da se poštuje zakon

U Ministartvu zdravlja nisu imali slične inicijative, a kako kažu za "Blic", zakon mora da se poštuje i ljudi obaveste o tome.

- Podržavamo inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo jer zakon mora da se poštuje. I to ne samo odredbe Krivičnog zakonika Srbije, već i Zakon o pravima pacijenata - naveli su oni.

Izvor: BLIC

Izvor: Blic