Info

Željom i entuzijazmom do jedinstvene učionice: OŠ "Dragiša Mihailović" dobila OSLIKAN i OSVEŠTAN kabinet za veronauku (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Četvrtak, 30 01 2020

Osnovna škola "Dragiša Mihailović" jedina je u Šumadijskom upravnom okrugu koja je dobila autentičnu, oslikanu učionicu za veronauku, koju je osveštao Episkop šumadijski Gospodin Jovan. Kabinet je oslikao ikonopisac Petar Davidović, otac četvoro dece koja pohađaju ovu školu. Pored toga, škola je iz sopstvenih sredstava renovirala prostoriju.

Ideju za ovakvim kabinetom učenici koji pohađaju veronauku imali su još od 2017. godine, a uz podršku sveštenstva crkve Svetog Pantelejmona u Stanovu i Eparhije šumadijske, zalaganjem direktora Dalibora Tvrdišića i nastavnika, veroučiteljice Olivere Stančić, njihova želja se sada otvarila. 

Kabinet za veronauku oslikan je od strane porodice Davidović, supružnika ikonopisaca, čije četvoro dece su učenici upravo škole "Dragiša Mihailović". Boje je donirala Eparhija šumadijska, a škola je iz sopstvenih sredstava renovirala prostoriju koja sada ima novi pod i nameštaj. Učionicu je 28. januara osveštao Episkop šumadijski Gospodin Jovan. 

"Ovo je produkt učeničke ideje da se biblijski motivi ožive i predstave u svetlu objektivne slike dostupne đacima kroz vizuelni doživljaj", kaže za InfoKG direktor škole Dalibor Tvrdišić.

Veronauku kao izborni predmet pohađa oko 200 đaka, a živopisno oslikani kabinet naročito će biti zanimljiv učenicima nižih razreda i učiniti im prijemčivijim ono o čemu se tokom nastave govori, te je na zidovima, između ostalih motiva, mesto našla i scena Isusa Hrista koji razgovara sa decom.

Osveštavanje kabineta za veronauku bilo je prilika da se u školi "Dragiša Mihailović" okupe gosti - predstavnici Šumadijskog upravnog okruga, Školske uprave, sveštenstvo Eparhije šumadijske, nastavnici, roditelji đaka, koji su bili u prilici a uživaju u prigodnom programu koji su pripremili učenici.

Osnovna škola "Dragiša Mihailović" u Kragujevcu nalazi se na listi najboljih 50 škola u Srbiji. Osnovana je 1984. godine. 

Galerija slika