Kragujevčani

ĐORĐE KOSANIĆ: Ono što je Dragan Marković Palma uradio za Jagodinu, želimo da uradimo za Kragujevac

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 08 01 2020

Portal InfoKG objavljuje seriju razgovora sa kragujevačkim političarima u kojima su ukratko sumirali 2019. godinu i izneli očekivanja za 2020. Kako je reč o izbornoj godini, razgovarali smo tome šta je ono što njihovu opciju izdvaja od drugih, kakvu kampanju očekuju, koje su potencijalne koalicije, šta bi prvo uradili u Kragujevcu ako bi bili na vlasti, ali i šta je to u gradu danas što bi voleli da mogu da sakriju od očiju svojih prijatelja koje ugoste ovde i šta im smeta kada izađu na ulicu - Kakav grad vide, a kakav bi želeli da jeste?

Na naša pitanja danas odgovara Đorđe Kosanić, potpredsednik Jedinstvene Srbije. 

Kratak osvrt na 2019. godinu - Kakva je ona, po Vašem mišljenju, bila za građane Kragujevca, da li mislite da su zadovoljni i čime, odnosno nezadovoljni i zbog čega?

- Kragujevac, kao jedan od najznačajnijih gradova u Republici Srbiji, mora da nastavi krupnijim koracima napred u bolju i sigurniju budućnost. Realizovanih infastrukturnih projekata je bilo značajno više u odnosu na godine koje su prethodile 2019. Privreda Kragujevca je napredovala uz pomoć domaćih i stranih investicija od kojih bih istakao MIND park i kineske gigante u oblasti proizvodnje automobilskih enterijera Yanfeng Automative Interiors. Ulagalo se i u zdravstvenu zaštitu građana, kulturu, obrazovanje, gde je Univerzitet ponovo pozicioniran na Šangajskoj listi, što predstavlja veliki uspeh.

Koji su problemi u gradu sa kojima se Vi kao građanin susrećete, na šta biste se Vi požalili kao "običan" građanin, šta je ono što Vam smeta kada izađete na ulicu, prošetate gradom, šta ne biste voleli da vide u Vašem Kragujvcu prijatelji koje ugostite?

- Odgovorom na prethodno pitanje sam jasno naznačio da Kragujevac u poslednje vreme ostvaruje napredak, da se grad oporavlja i da se trenutno nalazi na uzlaznom razvojnom putu. Svakako ostaje dosta prostora za dalji prosperitet, kako bismo svi mi u Kragujevcu živeli onako kako zaslužujemo.

Godina 2020. je izborna godina. Svi se bavite politikom i to je zajedničko, a šta je ono što Vas izdvaja od drugih političkih konkurenata, zašto će se birači opredeliti za Vašu opciju, a ne za neku drugu? (Govorimo samo na lokalnom nivu).

- Gradski odbor Jedinstvene Srbije u Kragujevcu u ovaj izborni ciklus ulazi sa željom da ostvari značajan rezultat samostalno ili u koaliciji sa Gradskim odborom Socijalističke partije Srbije. Nas od drugih izdvaja što na ličnom primeru grada Jagodine, iz svega što je Dragan Marković Palma uradio za građane Jagodine, želimo da ostvarimo i u Kragujevcu, za građane Kragujevca. Siguran sam da ćemo imati najozbiljniji socijalni program, kao i program za zaštitu porodice, kao osnovnog stuba društva. Građani Kragujevca će ubrzo biti upoznati sa našim planom i programom sa kojim ćemo izaći na izbore, pozivati na podršku, kao i garantovati političku odgovornost u narednom mandatu gradske vlasti.

Sa kime biste pravili koalicije, razgovarali, pregovarali, a sa kime izričito nikada ne biste razgovarali?

- Jedinstvena Srbija i Socijalistička partija Srbije na sledeće izbore izaći će zajedno, kao koalicija sa najdužim stažom na političkom nebu Srbije. U gradu Kragujevcu Gradski odbor Jedinstvene Srbije priprema se kao da će na lokalne izbore izaći samostalno, a ako bude sa nekim u koaliciji, jedina opcija je Socialistička partija Srbije.

Kakvu kampanju očekujete? Kakvu predizbornu atmosferu?

- Tokom izborne kampanje naše delovanje će biti usmereno na naše dvorište i na interes građana Kragujevca, odnosno da se svaki Kragujevčanin upozna sa našim planom i programom. U odnosu na ono što trenutno vidim, mislim da će politička kampanja biti korektnija u odnosu na prethodne.

Šta biste prvo uradili kada biste došli na vlast? (govorimo o realnim stvarima i resursima kakvim raspolaže Grad u ovom trenutku)

- Implementirao bih sve ono što jedan čovek u gradu udaljenom 50 km od Kragujevca uradio i uspeo da od Jagodine napravi grad koji se najbrže razvija u Srbiji. Svakako prvo bih uredio značajniji socijalni program za najugroženije sugrađane, kao i uspostavio bolje populacione mere u cilju stvaranja porodica i rađanja dece. Bez novih naraštaja, naša borba za bolje sutra bi izgubila svaki smisao.

Ukoliko u izbornoj trci ne ostvarite rezultate kakve očekujete, kakav život Kragujevčanima predviđate u potonjem periodu?

-Siguran sam da u odnosu na politički program koji ćemo ponuditi i iza koga ćemo čvrsto stajati, kao i garantovati političku i kadrovsku odgovornost, loš rezultat nije ono što očekujemo.