KragujevčaniFoto: Foto klub Kragujevac

Kragujevčani poneli titulu najboljeg foto kluba u Srbiji treći put zaredom (FOTO)

Autor: InfoKG
16:00 | Četvrtak, 08 07 2021

Foto klub Kragujevac je proglašen za najbolji foto klub u Srbiji za 2020. godinu. Ovu odluku doneo je Upravni odbor Foto saveza Srbije (FSS) nakon sumiranja rezultata uspešnosti klubova u zemlji za proteklu godinu, a Kragujevčani su ovu titulu poneli treći put zaredom. Kao najbolji klub bili su proglašeni 2018. i 2019. godine.

- Mislim da je u pitanju simbioza ljubavi prema fotografiji, drugarstva, večita želja za slobodom čoveka kao pojedinca i nenametljive organizacije kluba, gde svaki član preuzima svoju odgovornost iz oblasti i dela koji najbolje poznaje i daje svoj doprinos iz čistog zadovoljenja svoje ličnosti. Komunikacija i prijateljstvo sa fotografiima iz regiona i inostranstva, gde ne postoje granice u odnosima, razumevanju i prijateljstvu. Kada svako bez unapred datog zadatka daje najbolje od sebe, bez da ga neko nagoni na to, rezultat je neizbežan a što nesporno dokazuje i surova statistika, kaže predsedavajući kluba Aleksandar Buđevac, kandidat za majstora fotografije FSS.

Foto savez Srbije svake godine formira listu najuspešnijih klubova i pojedinaca na osnovu prikupljenih podataka od 28 klubova koliko ih je registrovano u Srbiji. Vrednovanje se klasifikuje u šest oblasti: Ukupan broj poena koje su klub i pojedinci osvojili na kolektivnim i pojedinačnim izložbama u zemlji i inostranstvu, izložbe koje je klub organizovao, seminari/kursevi i predavanja koje je klub organizovao, obuka i usavršavanje članova, zvanja dodeljena članovima i rezultati na republičkim izložbama. Iza Kragujevčana ove godine našli su se Čačak, Beograd, Paraćin, Novi Sad, Valjevo...

Kragujevački klub trenutno broji 40 članova, čine ga autori iz Kragujevca, ali i drugih mesta poput Velike Plane, Knića, Lapova... Najmlađi član je Luka Jordanski (12) iz Lozovika. Ove godine stao je rame uz rame sa iskusnijim kolegama i upisao se u listu nagrađenih autora DIPA Diplomom na međunarodnom salonu fotografije „GOOD LIGHT“ 2021.

- Imam svoju opremu od pre tri godine a još i ranije pored tate (Goran Jordanski) sam zavoleo fotografiju. Učlanio sam se u klub prošle godine i učestvujem na raznim salonima, foto safarijima i druženjima. Dobio sam nekoliko nagrada a najdražesu mi prijem na ovogodišnjoj republičkoj izložbi i diploma za fotografiju „Radost“, kaže Luka Jordanski.

Luka je ujedno i najmlađi član Foto saveza Srbije sa zvanjem Foto amater treće kategorije - FA3 FSS. Do sada je učestvovao na više od 20 salona u zemlji i inostranstvu a ostvario je prijem 15 i nagrađenih šest fotografija. 

Iako je 2020. godinu obelezio početak pandemije virusa Kovid-19, članstvo i klub su uspeli da zabeleže rezultate koji su ih doveli do vrha lestvice u foto svetu Srbije. U ograničenim uslovima funkcionisanja klub je održao visok nivo profesionalnosti i posvećenosti na način koji nikoga nije doveo u poziciju da rizikuje pre svega lično zdravlje,a da su pri tom rezultati evidentni.

- U Foto-klubu Kragujevac ne postoji reč - moraš. Svako radi samo ono što voli, koliko voli i koliko njemu odgovara. Niko vas neće terati da radite pejzaže ako volite da fotografišete portrete. Stariji i iskusniji su tu da vam pomognu da to sto radite bude bolje.  Zadovoljstvo u radu, uživanje u fotografiji na taj način postaju samo jači.  Trudimo se da mladi članovi dobiju najkvalitetnije fotografsko znanje i ja kao osnivač kluba insistiram na tome, kaže Zoran Đorđević majstor fotografije FSS i član ULUPUDS. 

- Imamo sjajne, talentovane organizatore, ljude koji fantastično koriste savremene tehnike komunikacije. Svako je samoinicijativno počeo da radi ono u čemu je najbolji i te tri tačke su postale temelj za dolazak mladih i talentovanih članova koji su postali deo sjajnog tima. Gledano sa strane, svako je dao mali ili malo veći doprinos klubu. Kada se svaki poen sabrao, postali smo najbolji treću godinu zaredom. Kada smo analizirali rezultate, videli smo da su prevagu odneli baš ti mali poeni koje su doneli mladi članovi. Ta činjenica, da je svako od nas doneo presudan poen i da su svi jednako važni, uzdigla nas je na prvo mesto.  Pokazalo se da dva, tri vrlo jaka autora nemaju snagu jednog kluba sa brojnim članovima koji uživaju u tome što rade i koji dobijaju poštovanje za svaki doprinos grupi, zaključio je Đorđević.

Foto klub Kragujevac je organizator foto-safarija „Knić i Gruža kroz objektiv“ koji pomaže Turistička organizacija Knić, Letnje škole fotografije koju sufinansira Skupština grada Kragujevca i realizuje u saradnji sa Forumom mladih sa invaliditetom, sudeluje u organizaciji Festivala fotografije koji se održava svake godine u nekom od gradova Srbije (u Kragujvecu 2019.), kao i suorganizator više od deset izložbi u Kragujevcu i van njega.

Galerija slika