KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Književno veče Pere i Miloša Zupca u čast otvaranja nove knjižarnje u gradu

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Sreda, 17 05 2023

U našem gradu sutra će biti otvorena nova knjižara Ustanove kulture „Koraci“, u ulici Save Kovačevića broj 5. Tim povodom, biće održano i književno veče Pere i Miloša Zupca u sali Prve kragujevačke gimnazije u 19 sati.

Mnogo godina je prošlo od kada je poslednji put otvorena knjižara u našem gradu kroz institucionalni okvir. Češće smo bili svedoci gašenja velikih knjižara u gradu poput „Svetlosti“, „Nolita“, „Prosvete“... Zbog toga je otvaranje nove knjižare u gradu praznik za sve ljubitelje knjige, rečeno je na konferenciji za medije održanoj ovim povodom.

- Ovo je veliki trenutak za Ustanovu kulture „Koraci“. Očekujemo da u narednom periodu ova knjižara postane pre svega jedan književni kutak u gradu gde će se naća sva naša izdanja, odnosno sva dela koja su se rodila u našoj kući od osnivanja. Takođe očekujem da će se u našoj knjižari naći i dela pisaca iz drugih gradova kao i izdanja drugih ustanova kulture. Takođe, ovaj prostor će biti korišćen i za održavanje književnih večeri i mesto okupljanja ljubitenja knjige – rekla je Mirjana Milenković, direktorka Ustanove kulture „Koraci“.

- Imali smo želju da proširimo obim kulturne participacije, da Grad Kragujevac dobije jedan interesantan kutak u kome ćemo predstaviti sva dela koja smo podržali kroz konkurs Ustanove kulture „Koraci“ u prethodnim godinama i verujem da će to biti mesto okupljanja kragujevačkih pisaca i u narednim godinama. Kada govorimo o izdavačkoj delatnosti, mislim da svedočimo jednom uspešnom radu u toj delatnosti, jer smo usmerili pažnju ka polju književnosti i izdavaštvu u gradu Kragujevcu. O tome svedoči konkurs Ustanove kulture „Koraci“, novi književni programi u organizaciji „Koraka“, Doma omladine, Kuće „Đure Jakšića“, programi udruženja građana koje podržavamo kroz konkurs podrške projektima u oblasti kulture, kao i književne manifestacije koje su već stekle tradiciju, časopis za dečiju književnost „Dečije iskre“ koji smo obnovili nakon 16 godina pauze, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Povodom otvaranja knjižare, 18. maja biće održano i književno veče Pere i Miloša Zupca u sali Prve kragujevačke gimnazije u 19 sati.

S obzirom na to da je ulaz besplatan, a broj mesta ograničen i da postoji veliko interesovanje publike, svi zainteresovani mogu da rezervišu mesta putem mejla Ustanove kulture „Koraci“ koji se nalazi na zvaničnom sajtu ustanove www.koraci.com ili lično u prostorijama knjižare u ulici Save Kovačevića br.5.