Kultura

Film "Živi zid": Sudbine radnika "Zastave" tokom i posle NATO napada

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Ponedeljak, 08 04 2019

Povodom obeležavanja datuma kada je pre dve decenije bombardovana fabrika “Zastava”, sutra od 20 sati u Pozorištu za decu biće organizovana kragujevačka premijera dokumentarnog filma “Živi zid”. Tema filma su sudbine radnika najveće fabrike automobila na Balkanu, tokom i posle NATO napada 1999. godine. Prodaja ulaznica je humanitarnog karaktera, kao podrška kragujevačkom novinaru Miroslavu Jovanoviću, jednom od učesnika filma, kome je zbog presude povodom pisanja o radu sudova ugrožena egzistencija.

Scenario i režiju potpisuje Vladimir Paunović, kameru Dragomir Čeda Miljojković, montažu Jasmina Miljojković, a izvršnu produkciju ispred NVO “MillenniuM” Marija Ilić. Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a lokalna promocija se organizuje uz pomoć Saveza samostalnih sindikata iz Kragujevca.

Ulaz na projekciju je dostupan uz humanitarnu ulaznicu od 200 dinara, koja će predstavljati podršku kragujevačkom novinaru Miroslavu Jovanoviću, jednom od učesnika filma, kome je zbog presude povodom pisanja o radu sudova ugrožena egzistencija.

Ovo je drugi dugometražni dokumentarac iz produkcije NVO “MillenniuM” iz Kragujevca. Prvi je “Kongres zaborava” iz 2017. koji govori o “srpskim liberalima” i Kongresu kulturne akcije i koji je 2017/2018. prikazan na domaćim i regionalnim filmskim festivalima. Ujedno je i drugi deo trilogije “Javna tajna” kojom se istražuju pojedini događaji u lokalu sa širim značajem.