Kultura

"GIVEN MOOD": Izložba Vanje Žunić, Pavla Banovića i Kristine Nikolić

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Ponedeljak, 11 03 2019

Otvaranje izložbe "GIVEN MOOD" autora Vanje Žunić, Pavla Banovića i Kristine Nikolić biće upriličeno sutra od 20 sati u Kontakt galeriji SKC-a.

Ono što Vanja Žunić, Pavle Banović i Kristina Nikolić dele kroz svoj rad jeste zaintrigiranost današnjim društvom, načinom na koji u njemu postojimo, koliko je ono rigidno, koje su nam mogućnosti date da bismo postojali unutar njega, na koji način nas ograničavaju postojeće norme, pravila i prisiljavaju nas na preživljavanje unutar njih. Glavni motiv kojim se ova izložba bavi jeste povlačanje jedne paralele između projektovanog načina života i onog postojanja koje nam zapravo godi. Svi uviđamo da je svet u konstantnoj promeni i da je on, u suštini, jedna neodređena forma u kojoj nema pravila, odnosno nema jedne ultimativne istine, bilo da problem sagledavamo kroz društvene konvencije, identitete, emocije koje proživljavamo ili način na koji komuniciramo kroz jezik. Šta znači biti slobodan, kako se možemo osloboditi, da li je sloboda uopšte moguća i ako jeste kako ona izgleda?

Izložbu će otvoriti Dušan Savić, kustos i istoričar umetnosti koji je trenutno zaposlen kao kustos „Legata Franklin“ i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Osnivač umetničkog kolektiva „Institut za aplauz“.

Izložba će biti otvorena do 5. aprila.