Kultura

Izložba "Bolnica Stobart - Kragujevac 1915" u biblioteci

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Ponedeljak, 05 11 2018

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" sutra od 19 sati biće otvorena izložba "Bolnica Stobart - Kragujevac 1915" autora Tatjane Janković.

U periodu od aprila do novembra 1915. u Kragujevacu je, kao jedna od humanitarnih misija, boravila organizovana grupa medicinskog osoblja i volontera koju je predvodila Mejbel Sinkler Stobart.

Uz pomoć Vojne komande formirana je poljska bolnica sa 60 šatora na teritoriji Vašarišta. Cilj misije „Stobart“ bio je pružanje medicinske pomoći vojnicima obolelim od tifusa, ali je bolnica na otvorenom vrlo brzo počela da leči i lokalno stanovništvo. Za kratko vreme otvoreno je još 6 dispanzera u okolnim naseljima (Lapovo, Natalinci, Rekovac, Rudnik, Vitanovac i Ovčar Banja). U poljskoj bolnici „Stobart“ lečeno je oko 20.000 obolelih, ali je i deo osoblja bio zahvaćen tifusom. Volonterka Mejbel Dirmer i medicinska sestra Lorna Feris umrle su tokom ove misije i sahranjene su na Gradskom groblju u Kragujevcu.

Izložbu "Bolnica Stobart" pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja, dok je objavljivanje knjige, koja sadrži svedočanstva članica misije Mejbel Dirmer, Monike Stenli i Oliv Oldridž, omogućio Grad Kragujevac u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.