Kultura

Izložba "Deus Sive Natura" u "Mostovima Balkana"

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Četvrtak, 02 05 2019

Izložba "Deus Sive Natura" Milorada Tepavca biće otvorena sutra od 20 časova u Gradskoj galeriji “Mostovi Balkana”. Izložba, koja je posvećena Nikoli Koki Jankoviću, biće otvorena do 16. maja. 

Pre petnaestak godina počeo sam da radim male skulpture u kojima, eksperimentišući sa Zlatnim presekom, pokušavam da iznesem svoje stavove o životu, prirodi, Bogu, duhu, duši i umetnosti – formama koje su bliske nekoj vrsti Zigurat kula. Za razliku od Zigurat kula koje su nastale u Mesopotamiji i imaju stepenastu strukturu i do sedam terasa ( Vavilonska kula – Herodot ) – moje „kule“ imaju samo tri: ŽIVOT – PRIRODA – NADGRADNјA. Koristeći asocijativne forme za svoje iskaze, osećajući se baštinikom svega što se desilo u umetnosti od Altamire i Laskoa do danas, osećam dolazak figurativnosti u dosadašnje moje znakovno 'pismo'”, rekao je Milorad Tepavac Tepa. 

Umetnik Milorad Tepavac rođen je 4. maja 1939. godine u Zemunu. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovne umetnosti u Beogradu na odseku za vajarstvo, u klasi profesora Jovana Kratohvila 1970. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1970. godine i grupe 10 PLUS od 1973. godine. Redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu do 2004.