Kultura

Izložba "Nova fotografija 7" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Utorak, 07 06 2016

Izložba "Nova fotografija 7" biće otvorena u Kontakt galeriji SKC-a večeras u 20 časova, a posetioci će moći da razgledaju do 30. juna.

Grupna izložba objedinjuje radove 29 autora, a izabrane fotografije, kao i na prethodnim izložbama (od 2010. godine i izložbe "Nova fotografija 1"), postavljaju ključna pitanja o izgledu ili značenju medija. Izložba će biti otvorena do 30. juna.

Kao sedma izložba po redu, "Nova fotografija 7" predstavlja autore na samom početku obrazovanja kao i umetnike sa ustanovljenim umetničkim karijerama. Ma koliko bili različiti, svi autori koriste medij kao sredstvo istraživanja ili eksperimentisanja.

Različiti teme i pristupi fotografisani subjekat transformišu u nešto više od njegove svakodnevne funkcije, a imajući u vidu da ne postoji stvar koja nije fotografisana i da ne postoji stvar koja nije fotogenična. Samim tim, ne postoji jasno odredište šta je vredno fotografisanja ili suprotno -  šta nije. Medij fotografije upravo zato treba posmatrati kao mogući nadrealni način izraza. Počevši od okruženja onakvog kakvo ono jeste, fotografija ima moć da obične i očigledne detalje pretvori u nešto posebno a često i fascinantno.