Kultura

Izložba posvećena časopisu „Filter“ u Narodnom muzeju

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Četvrtak, 21 09 2017

U Galeriji Narodnog muzeja večeras od 18 sati biće otvorena izložba posvećena časopisu „Filter“ i trajaće do 30. septembra.

Oglas za nepostojeći, ali ozbiljno planirani umetnički časopis Filter, Goran Dimić je kompletno (urednički i dizajnerski) pripremao i objavljivao u časopisu Artifama, koji je po strukturi bio mešavina umetničkog časopisa i „gallery gude“-a i koji je tokom godina bio jedini štampani pratilac i interpret umetničke scene, na skroman, ali redovan način (mesečnik).
Goran Dimić je reagovao na plan urednika ovog skromnog časopisa da, u perspektivi, pokrene ozbiljan, stručan, produkcijski utemeljen časopis za savremenu umetnost koji bi popunio prazninu, odnosno, koji bi posle pauze od 20tak godina, ponovo obogatio ovo društvo časopisom za savremenu umetnost.

Već zbog toga je jasno da se ne radi o dizajnerskim egzibicijama, već o ozbiljnom projektu koji je proizišao iz jasne umetničke potrebe da učestvuje i nesebično doprinese umetničkoj sceni , zatim iz potrebe urednika „Art Fame“, (koji je sa razlogom nazvao novi časopis Filter) da generiše novi prostor za reprezentativnije predstavljanje i interpretiranje umetničke scene, znanja i talenta i jake iskrene, ali i lažne čežnje svih da ovo društvo, ova umetnička scena dobije nešto što inače svako društvo ima u manjim ili većim količinama i šta mu po svakoj normalnoj organizaciji društva pripada.

Goran Dimić je svojim besplatnim radom za nepoznatog naručioca oglasa nepostojećeg časopisa tokom godina, do sada iznedrio preko stotinu oglasa. I upravo u tome jeste zaplet. Dimić je konstruisao novu realnost.

Kažu za umetnost da je fikcija, konstrukt koji umetnik podmeće društvenim elitama kako bi zadovoljio svoj ego. No, jasno je da se pojam fikcija odnosi na umetnikovu imaginaciju, na poseban način transfera stvarnosti kroz superiorne Filter njegove umetnosti. Ali, takože je jasno da je rezultat, ono što vidimo u časopisu, makar reprezentovaloi nepsotojeći časopis, ono što vidimo na internetu pa i sada na izložbe jeste konkretno, direktno i realno, iako je umetnost.

Filter projekat je samo deo Dimićeve kompleksne biografije koju je takođe predstaviti i objasniti. Zato je ova izložba zamišljena i realizovana kao specifičan „highlight“ umetnikovog opusa, pa će se na ovoj izložbi osim svih naslovnih strana časopisa Filter, naći i radovi (slike, grafike, ambijentalna rešenja) bez kojih se rad ovog umetnika ne bi mogao doživeti realnu recepciju.