Kultura

Koncert i predstava u Velikom parku

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Petak, 26 08 2016

Koncertom i predstavom na Otvorenoj sceni u Velikom parku, završava se manifestacija Leto u gradu. Večeras od 18 časova na programu je koncert Velikog narodnog orkestra i Kvinteta harmonika, uz pratnju ansambla Abraševića, a sutra od 21 čas publika će gledati predstavu Knjaževsko srpskog teatra pod nazivom Dnevnik jednog ludaka.

Na koncertu na Otvorenoj letnjoj sceni u Velikom parku učestvuju Prvi folklorni i omladinski ansambl Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević”, Veliki narodni orkestar, sa solistima i Kvintet harmonika „Kragujevac”, u kome sviraju učenici Muzičke škole „dr Miloje Milojević” i studenti Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, koji su pobedili na Festivalu „Muzičke impresije” održanom u Bidgošću.

Mladi glumac kragujevačkog pozorišta, Ivan Vidosavljević, odigraće monodramu „Dnevnik jednog ludaka”, nastalu po pripoveci Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, koja je imala velikog uticaja na gotovo sve pisce vremena u kome je nastala. Čak se procenjuje da je i Dostojevski prema njoj napisao svoje poznato delo „Zapisi iz podzemlja”. Ivan Vidosavljević na veoma potresan način prikazuje ispovest mentalno obolelog činovnika koji, shvativši da se nalazi u ludnici, pokušava da u potpuno bezizlaznoj situaciji pronađe rešenje. Možda je u čitavoj priči najtužnije to što je sličnu sudbinu doživeo i sam Gogolj, jedan od najznačajnijih ruskih pisaca 19. veka. Dušan Stanikić, glumac našeg teatra, bio je zadužen za režiju i scenski pokret u ovoj predstavi, a velikani naše scene poput Predraga Ejdusa i Mirka Babića, pomogli su Ivanu Vidosavljeviću da dočara ovaj lik. Za veoma izraženu akrobatiku pokreta, bio je zadužen Stevica Jovanović.

Manifestacija „Leto u gradu” održava s eu organizaciji grada Kragujevca i „Kancelarije za mlade Kragujevac”, a ulaz za sve programe je slobodan.