Kultura

Mladi humanitarci predstavom u borbi protiv nasilja u porodici

Autor: Jovana Mladenović
16:44 | Ponedeljak, 05 06 2017

Grupa mladih volontera Crvenog krsta Kragujevac učestvovala je na Festivalu amaterskih pozorišnih predstava "Udahni pozorište", koji oraganizuje Crveni krst Ohrida, odigravši samostalno osmišljen komad "Ruski rulet".

Kragujevački humanitarci na ovom festivalu učestvuju četvrtu godinu zaredom. Volonteri koji su se dokazali u glumi ove godine su Katarina Koturanović, Anđela Maksimović i Miloš Petrović, a scenario i režiju potpisali su volonteri Tatjana Đaković i Lazar Jovičić.

Volonteri kragujevačkog Crvenog krsta su za Festival, koji je trajao od 1. do 4. juna u Ohridu, samostalno osmislili i pripremili predstavu "Ruski rulet", koja za cilj ima prevenciju nasilja u porodici. Predstava je doživela izuzetan uspeh u Ohridu, dug aplauz i sve pozitivne kritike.

Cilj ovog Festivala i jeste da se mladima pruži prilika da se angažuju u aktivnostima koje vole i za koje imaju talenta, a to ne mora biti uvek prva pomoć, dobrovoljno davalašrvo krvi ili rad sa decom. Sa druge strane, mladi svoje talente za pisanje dramskih teksova i glumu, usmeravaju uvek na neku oblast rada i delovanja Crvenog krsta, tako su do sada izvođene predstave "Talas" - na temu prevencije trgovine ljudima, "Kabare o humanim vrednostima", "Ringišpil" - o posledicama bolesti zavisnosti i ovogodišnji "Ruski rulet" - na temu prevencije nasilja u porodici.

Crveni krst Kragujevca će nastojati da u skorijem periodu omogući volonterima da navedenu predstavi izvedu i pred kragujevačkom publikom.