Kultura

Počinje "JoakimInterFest": Večeras "Sinovi umiru prvi"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Petak, 07 10 2016

Tradicionalni "JoakimInterFest", 11. po redu, počinje večeras i trajaće do 15. oktobra. Pred publikom će prvog festivalskog dana zaigrati glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke u predstavi Mate Matišića "Sinovi umiru prvi", a u režiji Marka Misirače.

Knjaževsko srpski teatar je uspeo da sačuva festival uprkos tome što je izostala podrška Ministarstva kulture. Pred publikom će se naći 9 predstava u kojima će zaigrati velika imena srpskog glumišta, a u delu pratećeg programa s Kragujevčanima će se družiti glumica Ljiljana Stjepanović. Za nekoliko predstava uveliko se traži karta više, ali je sve već odavno rasprodato.

Sinovi umiru prvi
Posebna zanimljivost ovog komada odnosi se na njegov scenski život. Crnohumorna priča o rodbini stradalih u ratu koja pokušava da otkupi svoje mrtve od ratnih i poratnih profitera. Igrana je u Zagrebu, Sarajevu i Banja Luci. Uz minimalna dramaturška prilagođenja zajedničko za sve tri verzije jesu muka i apsurd koji vladaju tim prostorima.

U takmičarskom delu festivala, po izboru selektora Željka Jovanovića, pozorišnog kritičara iz Beograda, koji je i prošle godine bio zadužen za odabir, će se naći 8 predstava, a jedna će biti odigrana u čast nagrađenih. Na sceni Joakim Vujić zaigraće ansambli pozorišta iz Republike Srpske, Hrvatske, Poljske, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Srbije. Naslov ovogodišnje selekcije je "Sreća prati hrabre", a selektor kaže da je bio u strahu da li će imati dovoljno materijala za kvalitetan odabir s obzirom na to da je godinu dana, od festivala do festivala, neprimetan period. U međuvremenu ipak, pojavile su se kvalitetne predstave, pa mu se, kaže, posrećilo da za Kragujevac napravi pristojnu selekciju koja odražava stanje duha vremena u kome živimo.

Posebna karakteristika ovogodišnjeg festivala jesu mladi autori koji dominiraju selekcijom, naročito pisci i reditelji, a na sceni će se, pored velikih imena poput Voje Brajovića i Sergeja Trifunovića, naći i mladi glumci. Publika će biti u prilici da pogleda i komad koji je režirala Mirjana Karanović, a od miljenika publike u Kragujevac stiže i Ljiljana Stjepanović, kojoj će, u okviru pratećeg programa, biti posvećeno ovogodišnje "Veče u čast glumca", a odigraće i predstavu "Lepotica Linejna" kruševačkog pozorišta.

Ministarstvo kulture donelo je ove godine čudnu odluku da podrži samo dva festivala u celoj zemlji, pa su mnoga pozorišta kao organizatori ovih kvalitetnih manifestacija prepušteni sami sebi u sklapanju finansijske konstrukcije za iste. Knjaževsko srpski teatar dobio je podršku Skupštine grada, a uprkos svim poteškoćama, sudeći po repertoaru, nema pada u kvalitetu sadržaja.