KulturaFoto: kragujevac.rs

Otvoren OKTOH

Autor: Branko Vukašinović
11:30 | Sreda, 04 10 2017

Koncertom Državnog kamernog hora “Peterburške serenade“ iz Sankt Petersburga otvorene su 43. muzičke svečanosti “Oktobru hododarje“ u organizaciji Spomen parka “Kragujevački oktobar“. Publika je bila u prilici da uživa u delima Mihaila Gogolina, Mihaila Glinke, Modesta Musorgskog, Đuzepe Verdija, Žaka Ofenbaha, Astora Pijacole, Johana Štrausa i Stevana Mokranjca.

Tradicionalni nosilac ove važne manifestacije je Spomen park “Kragujevački oktobar“ koji svoje postojanje baštini na činjenci da je u našem gradu strelјano blizu 3000 civila, među kojima i nekoliko stotina đaka. Svi koncerti u okviru te muzičke manifestacije poklon su umetnika oktobru i miru. Kako se istorija ne bi ponovila i kako ne bi zaboravili, važno je da podižemo svest o značaju kulturno - istorijskog nasleđa, jer u suprotnom može doći do javnog diskontinuiteta odnosno gublјenja identiteta”, rekao je otvarajući OKTOH član Gradskog veća za kulturu, Milјan Bjeletić. 

U okviru OKTOH-a do kraja oktobra biće održana još četiri koncerta. Denis Krasnokutski (viola) iz SAD i Maja Rajković (klavir) nastupiće u utorak 17. oktobra. Publici će se 20. oktobra predstaviti Gradski kamerni hor ''Liceum'', dok će pijanista iz Rusije Pavel Tovpič nastupiti 24. oktobra. OKTOH će biti okončan 30. oktobra koncertom ansambla studenata Filološko - umetničkog fakulteta, koji su pobednici Muzičkog festivala u Bidgošću u Polјskoj.