Kultura

Otvorena izložba "Meksiko u istorijskoj štampi Srbije"

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Petak, 06 05 2022

U okviru programa Majskih svečanosti, u organizaciji Univerziteta u Kragujevcu i Ambasade Meksika u Srbiji, povodom jubileja - 75 godina diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije, u galeriji Univerzitetske biblioteke otvorena je izložba "Meksiko u istorijskoj štampi Srbije". Izložbu je otvorio ambasador Meksika u Srbiji, NJ.E. Karlos Isauro Feliks Korona.

- U Meksiku se 5. maj proslavlja kao godišnjica pobede i oslobađanja od Francuske, koja se desila pre nekoliko vekova. Deo te borbe Meksika za svoj suverenitet i protiv imperije koju su želeli da nam nametnu kroz istoriju može se videti na izložbi. Meksiko i Srbija dele veoma slične principe, povezuje nas borba za suverenitet i očuvanje identiteta kroz vekove do danas. Grad Kragujevac sa pojedinim gradovima u Meksiku deli sličnosti u tehnološkom razvoju, autoindustriji, ljudskim resursima koje je bitno povezivati. Nakon ove posete možemo da kažemo da i naši univerziteti mogu da ostvare razmene koje bi bile veoma korisne za obe države, a mnogo je drugih oblasti u kojima bismo mogli da razvijamo saradnju, rekao je ambasador Feliks Korona.

Autor izložbe je Adam Sofronijević, bibliotekar savetnik Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu. Rekao je da je izložba rezulat digitalne infrastrukture čijom pretragom, koja ima više od sedamsto hiljada strana, brzo i lako može da se informiše i nauči o Meksiku. Univerzitetska biblioteka u Beogradu u saradnji sa Ambasadom Meksika izdvojila je stotine članaka relevatnih za temu izložbe slika Meksika u štampi Srbije. Najstariji članci datiraju iz sredine 19. veka, a to je slika istorijskog trajanja odnosa, kazao je autor izložbe. Teme koje su u fokusu interesovanja srpske javnosti širokog su opsega. Svi koji žele saznaju nešto o Meksiku izložba je dobra destinacija, a na digitalnom portalu ima mnogo više materijala nego što je bilo moguće prikazati na izložbi.

Izložba u Galeriji Univerzitetske biblioteke će biti otvorena do 5. juna.