Kultura

Otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu“

Autor: InfoKG
13:15 | Utorak, 16 02 2021

U Muzeju „21. oktobar“ otvorena je sinoć izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“, kojom je, pored Dana državnosti Republike Srbije, ova kragujevačka ustanova kulture obeležila je i 45 godina od osnivanja. 

Izložbu, čiji su pokrovitelji Ministarstvo odbrane Republike Srbije i grad Požarevac, priredila je grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vonog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“. Izložbu je otvorila pomoćnica ministra odbrane za ljudske resurse, Katarina Tomašević.

- Nije slučajno što je nakon Galerije Doma Vojske Srbije u Beogradu, Kragujevac sledeći domaćin ove izložbe, jer su ovaj grad, a naročito Muzej 21. oktobar čuvari svedočenstva po nekima najtragičnijih događaja tokom ratnih dejstava. Izložba je uspela da prikaže jednu celovitu sliku, ne samo ratnih dešavanja na našim prostorima, već teškoće i patnje koje su preživljavali svi građani tokom Drugog svetskog rata. Vođeni idejom da se istorija i kolektivno sećanje moraju čuvati, jer je to jedini način da sačuvamo svoju posebnost, nacionalni identitet i slobodu, Srbija je odabrala da pamti, da ne zaboravlja i poštuje tuđe, ali i ne da na svoje, poručila je pomoćnica ministra.

Autori su primenom metodologije naučne istoriografije odabrali 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki koje se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije. Dodatak izložbi je deo pod nazivom „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“.

U segmentu izložbe koji prikazuje stradanje civila u Drugom svetskom ratu, sa svojom dokumentacijom učestvuje Muzej 21. oktobar, koji ove godine obeležava i 80 godina od kragujevačke tragedije. Kako je kazala Marijana Stanković, direktorka Spomen parka „Kragujevački oktobar“ postavkom „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945.“ započinju izložbene aktivnosti kojima muzej ove godine obeležava ovu godišnjicu, a za posetioce je otvorena do 15. marta.