KulturaFoto: Ilustracija

Ponovo radi KUB: Projekcija filma “Lepa sela, lepo gore“ na Đačkom trgu

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Sreda, 24 07 2019

U okviru Kragujevačkog uličnog bioskopa, koji se drugu godinu zaredom održava u našem gradu, biće prikazan kultni domaći film “Lepa sela, lepo gore” sutra od 21 čas na Đačkom trgu, a u slučaju kiše u holu Prve gimnazije. Kragujevčani će biti u prilici da nakon projekcije filma, razgovaraju sa rediteljem ovog ostvarenja Srđanom Dragojevićem.  

Kragujevački ulični bioskop drugu godinu zaredom omogućava svim ljubiteljima sedme umetnosti da pogledaju film na velikom platnu, pod otvorenim nebom.

Na ovaj način, Kragujevac se približio mnogim svetskim metropolama, u kojima se tradicija uličnih bioskopa neguje već decenijama, ali ono što izdvaja naš bioskop na otvorenom, jeste odabir filmova. Na repertoaru su kultni filmovi domaće kinematografije, a nakon svake projekcije sledi otvoreni mikrofon, kada je publika u prilici da razgovara sa gostujućim rediteljem, autorom prikazanog filma. ĶUB zasigurno postaje sinonim za dobar letnji provod u gradu. Vaše je samo da dođete”, poručuju organizatori Kragujevačkog uličnog bioskopa.

U okviru Kragujevačkog uličnog bioskopa ove godine biće prikazana dva filma "Lepa sela, lepo gore", reditelja Srđana Dragojevića i "Leptirica", Đorđa Kadijevića. Projekcija filma “Lepa sela, lepo gore” biće održana sutra od 21 čas na Đačkom trgu. 

Film “Lepa sela, lepo gore”, snimljen 1996., ispirisan je istinitim događajem, kada je sedam srpskih vojnika drinskog korpusa bilo devet dana okruženo u 97 metara dugom tunelu Brodar u septembru 1992. Glavne uoge u ovom kultnom ostvarenju tumače Marko Kovijanić, Milorad Mandić Manda, Nikola Kojo, Nikola Pejaković, Petar Božović, Dragan Bjelogrlić, Dragan Maksimović, Dragan Petrović, Dragan Zarić i Velimir Bata Živojinović. 

Kragujevački ulični bioskop organizuje agencija „Re-Kreativno DUD” u saradnji sa udruženjima „Forma” i “Inonet”, Prvom gimnazijom i Kancelarijom za mlade, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Fakulteta dramskih umetnosti, Knjaževsko-srpskog teatra, produkcije Cinnamon  i Crater studija.