Kultura

Povelja o bratimljenju kragujevačkih i slovačkih slikara

Autor: Jovana Mladenović
12:20 | Nedelja, 04 06 2017

Za ambasadorku Slovačke u Srbiji, Dagmar Repčekovu i umetnike iz Slovačke, priređen je svečani prijem u zgradi lokalne smaouprave. Tom prilikom potpisana je Povelja o bratimljenju Udruženja Srpsko-slovačkog prijateljstva Slovenski koreni sa Galerijom naivne umetnosti iz Kovačice.

Potpisivanjem Povelje zvanično je i otvorena prva likovna kolonija na kojoj učestvuju četiri kragujevačka slikara i šest Slovaka iz Galerije naivne umetnosti. Lokovna kolonija, u organizaciji Udruženja Srpsko-slovačkog prijateljstva Slovenski koreni pod pokroviteljstvom grada Kragujevca je omaž preminulom predsedniku Ljubiši Jeliću Pinkiju.

Ideja o putujućem karavanu, odnosno o predstavljanju u različitim sredinama, je odlična i želimo da se umetnost iz Kovačice upiše na spisak svetske kulturne baštine Uneska. To je umetnost koja je bliska svim ljudima zato što budi lepa osećanja, bliskosti u porodici, vraća u neki mir, potpuno suprotno od haotičnosti koja karakteriše vreme u kome mi danas živimo – rekla je ambasadorka Dagmar Repčekova.

Govoreći o početku prijateljstva između Kragujevca i Kovačice potpisnice Povelje, predsednica Udruženja, Katarina Mirović i direktorka Galerije, Marija Raspir, prisetile su se nedavno preminulog kragujevačkog slikara Ljubiše Jelića Pinkija, osnivača Udruženja srpsko slovačkog prijateljstva “Slovenski koreni“ i inicijatora prve posete Kovačici i Padini. Najpre smo počeli da se družimo kao slikari, zatim kao ustanove, kao dva udruženja a zatim je sve preraslo u jednu veoma široku saradnju koja se nije ograničila samo na razmenu izložbi i slika, već u veliko prijateljstvo, rekla je Marija Raspir direktorka Galerije naivne umetnosti.

U kovačačkom muzeju više puta su se predstavljali slikari iz udruženja “Slovenski koreni“, nekoliko puta učestvovali na likovnim kolinijama i zajedničkim izložbama. Prošle godine u Narodnom muzeju Kragujevac otvorena je izložba slovačkih naivaca gde je veliki deo fonda čak 84 slike izloženo. Povelja koju smo potpisali znači samo potvrdu dosadašnje saradnje i prijateljstva i garancija za još mnogo zajedničkih izložbi u budućnosti, zaključila je Marija Raspir.

Zahvaljujući se saradnicima, prijateljima iz Slovačke i predstavnicima Grada na podršci, Katarina Mirović, predsednica Udruženja Slovenski koreni Katarina Mirović, uručila je priznanja NJ.E. Dagmar Repčekovoj i predsedniku Skupštine, Miroslavu Petrašinoviću.

Nakon prijema i potpisivanja Povelje o bratimljenju, ambasadorka Slovačke, u prisustvu domaćina, položila je vence i cveće na Slovačkom groblju u Šumaricama.