Kultura

Predstavljanje knjige pesama "Berenikina kosa" u SKC-u

Autor: InfoKG
13:00 | Utorak, 22 03 2022

Predstavljanje knjige pesama "Berenikina kosa" autorke Danice M. Savić biće upriličeno sutra od 19 časova u Kontakt galeriji u SKC-a.

Poezija Danice M. Savić nastaje, razvija se i održava u neprekidnoj igri kontrasta, paradoksa, sinestezije, kontrapunktiranja i jukstapozicije, zbog čega je svaka njena pesnička slika oneobičena u najboljem smislu te reči.

(…) Danica M. Savić vraća smisao inače potrošenoj frazi o poeziji čija vrednost leži u tome što je sa svakim ponovljenim čitanjem uvek za jedan ugao drugačija.

(Milan Miljković)

Lirskim doživljajem sveta, dominatnim temama i stilskom prefinjenošću, knjiga pesama Berenikina kosa bogata je nadgradnja poetičkog kruga započetog njenom prethodnom pesničkom knjigom. Težište pevanja i dalje je na jedinstvenom egzistencijalnom, kulturološkom i duhovnom iskustvu bića žene, ali je radijus poetskog glasa proširen pesničkim promišljanjem društvene tematike.(…)

Pored pesničkog preobražaja mitskih matrica, njihovog utelovljenja u savremenu stvarnost, svet i život, bitna karakteristika ove poezije je diskretan intelektualizam. Prepoznatljiv je po postupku referisanja ili citiranja pesnika ili filozofa čije je pesničko iskustvo nasleđeno iz bliže ili dalje prošlosti, na primer, od Ovidija i Borhesa, od Prevera i Kortasara, Crnjanskog i Kavafija, od Hegela, Rasela i Kamija, Odna, Miljkovića i Orlića… Knjiga pesama Berenikina kosa pesničkoj javnosti predstavlja svež i poseban glas njene pesnikinje.“

(Nina Živančević)

Danica M. Savić rođena je 1986. godine u Beogradu. Piše poeziju, književnu kritiku, eseje i naučne radove. Monografiju Avangardni eksperiment Rastka Petrovića objavila je 2007. godine. Pesničku knjigu Eta Cariane objavila je 2020. godine.

Dobitnica je nagrade Andra Gavrilović za najbolju književnu kritiku 2016. godine, kao i nagrada Ulaznica 2017 i Tragom Nastasijevića 2017. godine za esej.