Kultura

Prijem za Dragoslava Vasiljevića, pobednika Svetskog kupa za harmoniku

Autor: InfoKG
11:00 | Sreda, 19 10 2022

Za Dragoslava Vasiljevića, pobednika na nedavno održanom Svetskom kupu za harmoniku u Švajcarskoj, Aleksandra Radovića, koji je na istom takmičenju u master kategoriji osvojio treće mesto i profesora FILUM-a Predraga Kostovića, upriličen je svečani prijem u zgradi Grada. 

Uspesi koje postižu studenti FILUM-a na prestižnim takmičenjima nisu slučajni, rekao je domaćin prijema, član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić. Oni proističu iz naše želje da baštinimo tradiciju jer je Kragujevac kolevka harmonike, kada govorimo o harmonici kao akademskom instrumentu. Zahvaljujući rodonačelniku i osnivaču akademske škole, profesoru Radomiru Tomiću, koji je iznedrio veliki broj uspešnih generacija akordeonista i danas se sa uspehom radi i stvaraju se novi uspesi i studenti, novi izdanci na muzičkoj sceni grada Kragujevca, ali i međunarodnoj akordeonističkoj sceni, istakao je Bjeletić. Ovi rezultati su produkt takvog pristupa, odnosa i rada sa studentima i uopšte poimanja instrumenta i važnosti njegove uloge na međunarodnoj sceni. Gleda se uvek širi kontekst, ne samo muzička scena grada ili Filološko-umetničkog fakulteta. Kad sve to imate objedinjeno, dobre profesore i talentovane studente uz dosta rada i odricanja, rezultati koje se istina teško postižu, počnu da se podrazumevaju, kazao je Bjeletić, ističući da Srbija kao centar akademskih škola poslednjih deset godina nije imala pobednika na međunarodnoj sceni.

Za trijumf koji je osvojio Dragoslav Vasiljević na Svetskom kupu za harmoniku održanom u Švajcarskoj, Predrag Kostović, redovni profesor FILUM-a na Katedri za harmoniku i dirigent Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista, kaže da je najveći mogući uspeh. Koliki je uspeh za studente i njihove karijere, to će vreme pokazati. Potrebno je mnogo stvari da se poklopi da bi mogli da grade karijeru u našoj zemlji, jer nimalo nije lako biti solista na harmonici i svirati klasičnu muziku na harmonici, istako je profesor Kostović. FILUM postoji dvadeset godina i ovo je drugi put da u najzahtevnijoj kategoriji imamo pobednika na takvom takmičenju. Raniji uspesi su se ostvarivali u juniorskim i master kategorijama, ali u seniorskoj je isti trijumf ostvario student FILUM-a Nenad Ivanović, pre deset godina na Svetskom kupu u Šangaju pa sad Vasiljević, podsetio je on.

Dragoslav Vasiljević je student treće godine na Odseku za muzičku umetnost, studijske grupe Harmonika na FILUM-u i pobednik je Svetskog kupa. Za uspeh kaže da mu je potrebno vreme da postane svestan koliki je značaj osvojene titule. O konkurenciji kaže da je bila velika, jer su učestvovali pobednici drugih prestižnih takmičenja, ali da je on svirao kao za koncert a ne za nadmetanje. Otišao sam na takmičenje da pokažem šta sam i koliko naučio, ali sva ta atmosfera i emocija sa takmičenja i naših ljudi koji su nas tamo dočekali, prenela se na moje sviranje i imao sam osećaj kao da sviram koncert, a ne da učestvujem na takmičenju.

Aleksandar Radović, student druge godine FILUM-a na Katedri za harmoniku iz Kragujevca osvojio je treće mesto u master kategoriji. U kategoriji je učestvovalo tridesetak kandidata i bila je veoma jaka konkurencija, kaže Radović ali njegov uspeh je učešće na takmičenju jer je želeo da čuje kako sviraju kolege iz drugih zemalja i pronađe sebe u svemu tome.

Prestižno takmičenje okuplja vrhunsk emuzičare, virtuoze sa karijerama i svake godine se održava u drugoj zemlji. Ove godine u švajcarskom gradu Zofingenu, Srbiju je predstavljalo šestoro takmičara sa kragujevačkog i niškog fakulteta.