KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Pehar Svetskog kupa za harmoniku ponovo u rukama Kragujevčanina

Autor: InfoKG
11:00 | Sreda, 04 10 2023

Za Luku Simića, Kragujevčanina koji je osvojio 76. Svetski kup harmonike u senior klasik kategoriji i Stefana Dimitrijevića, koji je na ovom prestižnom takmičenju osvojio drugo mesto u masters kategoriji, priređen je svečani prijem u zgradi Gradske uprave. 

Prijemu je prisustvovao Vlada Mandić, profesor Muzičke škole "dr Miloje Milojević", koju su završili mladi umetnici.

Luka je student treće godine državnog Konzervatorijuma "Nikolaj Rimski Korsakov" u Sankt Petersburgu.

Na takmičenju, ove godine održanom u Bjeljini u Republici Srpskoj, bilo je oko 400 kandidata. Luka Simić kaže da je već četiri puta učestvovao na Svetskom kupu, ali da je ove godine bila veoma jaka konkurencija.

- U konkurenciji je bilo dvadeset kandidata iz najpriznatijih škola harmonike u svetu, srpske, ruske, ukrajinske, kineske. Mislim da je ovo najveći uspeh u mojoj karijeri i mogu da se ponosim njime, rekao je Luka Simić, ovogodišnji pobednik najprestižnijeg takmičenja u svetu harmonike. 

Stefan Dimitrijević je student četvrte godine i kao kragujevački đak svoje obrazovanje je nastavio na Fakultetu umetnosti u Nišu. 

- U Bjeljini sam osvojio drugo mesto u masters kategoriji, a u planu je da ubuduće ostvarim još bolje rezultate, poručio je Stefan. 

- Na ponos je gradu Kragujevcu što ima mlade ljude kao što su Luka i Stefan koji svuda u svetu na najbolji način promovišu umetnost, ali i svoj grad i zemlju. Za Kragujevčane vaš uspeh znači i više, jer će u budućnosti moći da uživaju u vašim koncertima, u vašoj muzici koja nosi svetsko prizanje, rekao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

- Kragujevac je oduvek bio prestonica harmonike kao akademskog instrumenta, a uspeh Luke i Stefana predstavlja negovanje i nastavak tradicije, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i čestitao mladim Kragujevčanima, poželeo sreću u daljem školovanju i karijeri i predložio da se sledeće godine održi koncert laureata sa Svetskog kupa i Kragujevčanima predstave svoje domete. On je podsetio da je škola "dr Miloje Milojević" rasadnik talenata koji svoje znanje dalje usavršavaju na renomiranim visokoškolskim ustanovama. Luka Simić i Stefan Dimitrijević su Kragujevčani koji na najbolji način afirmišu i školu i grad i zemlju na međunarodnom planu, istakao je Bjeletić.

Inače, na prošlogodišnjem Svetskom kupu za harmoniku, održanom u Švajcarskoj trijumfovao je Dragoslav Vasiljević, kragujevački đak, ali i mnogi drugi đaci i studenti kragujevačke škole i fakulteta osvajaju visoke pozicije u svojim kategorijama.