Kultura

Repriza predstave "Opet plače, al sad od sreće"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Sreda, 22 06 2016

Komad "Opet plače, al' sad od sreće", koji je premijerno izveden sinoć u Knjaževsko srpskom teatru, večeras će biti prvi put repriziran, od 20 časova, na sceni Joakim Vujić. Predstava je rađena po tekstu Novice Savića, a u režiji Dragana Jakovljevića.

Tematski zanimljiva, ova komedija napisana je dramaturški vešto, uz nesumnjivo poznavanje malovaroškog mentaliteta: razgovor petoro ljudi u čekaonici železničke stanice otkriva gotovo sve  tajne života provincijske sredine. I sve bi to moglo izgledati komediografski iščašeno i izvitopereno kad ne bi bilo istinito i sasvim mogućno u nas tokom poslednje decenije prošlog i početkom ovog veka. Razgovor, i sve što se dešava u čekaonici železničke stanice provincijske varošice smeštene na nekoj sporednoj pruzi upravo zbog očigledne istinitosti, uzdiže se do metaforične slike ne samo jedne sredine, nego i čitave ove zemlje.

U predstavi „Opet plače, al' sad od sreće“ igraju Isidora Rajković, Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Sanja Matejić, Dragan Stokić i Dragoslav Tanasković koji potpisuje i muziku. Scenografiju je uradio Milivoje Štulović, a kostime Jelena Janjatović.