Kultura

"Usitnjavanje" u Narodnom muzeju: Izloženi avani stari i po nekoliko hiljada godina

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Utorak, 07 05 2019

Obeležavanju Dana grada priključio se i Narodni muzej koji je u svojoj galeriji priredio izložbu pod nazivom „Usitnjavanje-priča o avanu“. Većina izloženih avana i stupa je iz 19. i 20. veka, a među izloženim predmetima su i žrvanj i rastirač iz 4700. pre nove ere.

Reč je izložbi Etnografskog muzeja, Muzeja nauke i tehnike i Farmaceutskog fakulteta iz Beograda, na kojoj je predstavljen bezvremenski predmet koji u 21. veku – veku digitalizacije i savremene tehnologije još uvek nije našao adekvatnu zamenu ni u jednoj mašini.

Avan je jedan od najstarijih čovekovih alatki kojom je usitnjavao plodove prirode, dok u medicini on predstavlja prvu alatku koja se još u periodu starog Egipta koristila za izradu lekova. Funkcija avana ostala je nepromenjena do danas i u svakodnevnom životu čoveka on označava prestanak njegovog preživaljavanja i početak kulture ishrane, dok ga kontinuirana upotreba u farmaciji svrstava u alatku koja je simbol ove profesije.

U praistoriji avani su izrađivani od kamena. U periodu antike avani su bili od kamena i mermera, plitki i slični činiji. U srednjem veku, osim kamena i drveta, počinje da se koristi i bronza, a od kraja 18. veka prave se i od porcelana i stakla. Danas se izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala.

Izložbu u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu otvorila je prof. Ljubinka Trgovčević, koja je rekla da su većini starijih posetilaca izloženi predmeti čine potpuno poznati i pojedini ih kao ukrasne predmete čuvaju u svojim domovima. Imajući u vidu da smo u eri novih tehnologija, koja je donela savremene načine usitnjavanje hrane različitim aparatima, izloženi predmeti su mladim generacijama ipak strani.