Kultura

Važan dan za ljubitelje Teatra: Premijera Sterijinog "Kir Janje" u režiji Dragane Varagić

Autor: Jovana Mladenović
17:52 | Utorak, 13 12 2016

U Knjaževsko srpskom teatru sutra od 20 časova biće premijerno odigrana predstava "Kir Janja" koju je, po Sterijinom tekstu, za ovu kuću režirala Dragana Varagić.

dragana varagić"Drag mi je taj Kir Janja koji ne pripada ovom svetu a da to i ne zna. Možda hoda po svojim mislima sa pogrešnom mapom u glavi. On hoće onoliko novaca koliko mu je potrebno da mirno spava u nemirnom svetu. Drag mi je taj mali čovek koji je već jednom sve izgubio i boji se da mu se sutra to ponovo ne desi. Sve bežeci od toga uleće u zamku da mu se baš to desi, kaže Dragana Varagić kojoj je poverena režija tog komada. "Kir Janja je komični lik, ali posle Egonovog i Ejdusovog “Kir Janje“ u Narodnom pozorištu, ovaj tekst se ne može više čitati bez tragične note. To pripada i našem Kir Janji ali u jednom drugačijem ključu", smatra rediteljka.

U predstavi igraju Miodrag Pejković kao Kir Janja, Isidora Rajković kao Juca, Nikola Milojević igra Mišića, Milić Jovanović tumači lik Petra, a Saša Pilipović Kir Dimu. Lik Katice tumači Milica Majstorović, a pandure Đorđe Simić i Mladen Knežević.

Scenografija je poverena Lani Škundrić, kostime je radila Jelena Janjatović, koreograf je Bojana Robinson, kompozitor Dragoslav Tanasković i lektor Radovan Knežević.

Reprize su 16. i 17. decembra od 20 časova na Sceni Joakim Vujić.