SkverFoto: Pexels.com - Ilustracija

Holivudski osmeh ili izbeljivanje zuba: Koji tretman odabrati za savršen osmeh?

Autor: Srbijanka Stanković
10:00 | Subota, 13 04 2024

Kada razmatrate estetske procedure za poboljšanje vašeg osmeha, možete se naći pred pitanjem - da li izabrati izbeljivanje zuba ili holivudski osmeh?

Oba ova postupka su vrlo popularna među osobama koje žele lepši osmeh. Ali kako odlučiti koji je bolji za vaš specifičan slučaj? Svakako je uvek najbolje da potražite savet stomatologa pre nego što se odlučite za ordinacijsko izbeljivanje zuba ili Hollywood smile.

Ipak, evo kratkog pregleda glavnih razlika između tretmana izbeljivanja zuba i holivudskog osmeha. 

Kako funkcioniše ordinacijsko beljenje zuba

Ordinacijsko izbijeljivanje zuba je siguran postupak koji uklanja različite promene boje sa površine zuba, čineći ih svetlijim. Na osnovu otiska vilice, prave se splintovi, odnosno fiokice, koje služe kao nosači za nanošenje specijalnog gela za beljenje zuba na bazi peroksida.

Konkretno, gel se nanosi na zube i ostavlja da deluje nekoliko minuta pre ispiranja. Ceo postupak se obavlja u stomatološkoj ordinaciji, uz prilagođavanje jačine gela i željenog rezultata.

Mada se tehnika sa gelom smatra pristupačnijom i jednostavnijom u poređenju sa laserskim beljenjem, efekti se postepeno manifestuju i mogu potrajati od nekoliko meseci do godinu dana, što zavisi od preferirane nijanse i različitih faktora kao što je stil života. Nakon tog perioda, moguće je obaviti dodatni tretman. 

Koje osobe nisu pogodne za izbeljivanje zuba?

Nisu svi kandidati prikladni za izbeljivanje zuba. Osobe koje imaju osetljive zube, povučene desni, zubni karijes ili oštećene zubne krune trebalo bi da razmotre alternative umesto ovog postupka.

Uz to, trudnice, dojilje i osobe ispod 13 godina trebalo bi da izbegavaju upotrebu proizvoda za izbeljivanje zuba.

Takođe, oni koji pate od fluoroze, stanja uzrokovanog prekomernim izlaganjem fluoridu, trebalo bi da izbegavaju izbeljivanje zuba. Preporučuje se da se pre započinjanja bilo kojeg tretmana izbeljivanja zuba konsultujete sa svojim stomatologom. 

Koliko dugo traju rezultati izbeljivanja zuba?

Efekti izbeljivanja zuba nisu dugotrajni. Nakon postupka, rezultati mogu potrajati od nekoliko meseci do godinu dana pre nego što se primeti potreba za ponovnim tretmanom kako bi se očuvala belina osmeha.

Ipak, treba biti pažljiv jer često ili prečesto beljenje zuba može naškoditi zubima. Zbog toga je važno slediti preporuke stomatologa i ponavljati tretman u preporučenim intervalima kako bi se izbegle moguće štete.

Koji je razlog za popularnost Hollywood smile tretmana?

Zašto je popularan estetski zahvat poznat kao Holivudski osmeh? Osnovna svrha ovog tretmana jeste pružanje pacijentu estetski privlačnog i harmoničnog osmeha, koji teži savršenstvu.

Uobičajena praksa uključuje ispravljanje razmaka između zuba, korigovanje drugih nedostataka ili promene boje, sve s ciljem postizanja svetlije i blistavije nijanse.

Različite tehnike se koriste u ovom postupku, uključujući fasete, kompozitna punjenja, izbeljivanje zuba, a ponekad i upotrebu proteza. 

Kada je pravo vreme za osmeh kakav viđamo u Holivudu?

Za postizanje osmeha holivudskih zvezda neophodno je obratiti pažnju na sve zube pacijenta, što može uključivati različite dentalne procedure poput brušenja ili endodontske terapije.

Stoga bi osobe koje žele ovaj tretman trebalo da budu punoletne i da imaju potpuno razvijene zube. Takođe, važno je da nemaju ozbiljne zdravstvene probleme kako bi se bezbedno i uspešno podvrgli ovakvom tretmanu. 

10 osnovnih razlika između izbeljivanja zuba i holivudskog osmeha

Kada želite postići blistaviji i atraktivniji osmeh, postupci izbeljivanja zuba i "Hollywood Smile" su dva napredna stomatološka tretmana koji se koriste za poboljšanje estetike zuba.

Iako kod oba rezulat sjajni i belji osmeh, postoji nekoliko uočljivih razlika između ovih metoda.

Evo 10 osnovnih razlika između ova dva tretmana:

1. Tretman izbeljivanja zuba koristi izbeljivače radi uklanjanja prebojenosti, dok se "Hollywood Smile" fokusira na preoblikovanje zuba.

2. Obično se tretmani izbeljivanja zuba sprovode u jednoj sesiji, dok za postizanje holivudskog osmeha može biti potrebno više termina.

3. Rezultati tretmana izbeljivanja zuba mogu se održavati do godinu dana, dok su promene koje donosi Holivudski osmeh dugotrajne.

4. Tretman izbeljivanja se usredsređuje na posvetljivanje zuba do originalne nijanse, dok "Hollywood Smile" može dati osmehu mlađi i proporcionalniji izgled.

5. Troškovi tretmana izbeljivanja su obično niži u poređenju sa "Hollywood Smile".

6. Proces izbeljivanja obično uključuje upotrebu specijalnih svetala ili lasera, dok se "Hollywood Smile" često oslanja na korišćenje krunica ili fasete kako bi se promenio oblik zuba.

7. Izbeljivanje je efikasno za uklanjanje prebojenosti zuba, dok je "Hollywood Smile" najefikasniji kada je u pitanju transformacija ukupnog izgleda i veličine zuba.

8. Tretman izbeljivanja ima kraće vreme oporavka u poređenju sa "Hollywood Smile".

9. Tretman izbeljivanja se može sprovesti kod kuće ili u stomatološkoj ordinaciji, dok se "Hollywood Smile" obično izvodi u profesionalnom okruženju.

10. Tretman izbeljivanja ne zahteva anesteziju, dok "Hollywood Smile" često zahteva umrtvljivanje zbog dodatnih stomatoloških zahvata.

Kada razmišljate o tretmanu izbeljivanja zuba ili "Hollywood Smile", obavezno se posavetujte sa svojim stomatologom kako biste utvrdili koji je najbolji za vaše specifično stanje.