SkverFoto: unsplash.com/Gareth Harrison

Šta raditi u slučaju saobraćajne nezgode?

Autor: InfoKG
13:30 | Subota, 30 01 2021

Pojam saobraćajna nezgoda može obuhvatati nezgode koje su blažeg oblika, te koje ne prouzrokuju nikakve teže materijalne štete ili povrede, pa sve do teških saobraćajnih nesreća koje mogu imati katastrofalne posledice po putnike, kao i pričinjavati veće materijalne štete. 

Ovakvi događaji predstavljaju veliki stres po vozače, putnike i prisutne, ali je od presudnog značaja da se u ovim trenucima ostane hladne glave, kako bi naše reakcije mogle da budu adekvatne, u skladu sa zakonom i etikom.

U zavisnosti od nivoa saobraćajne nesreće, pribranost može odigrati i ključnu ulogu u sprečavanju dalje štete i stradanja. 

Zbog svega ovoga, jako je važno da smo upoznati sa zakonom, u ovom slučaju Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putu, kao i koracima koje možemo preduzeti kako bismo zaštitili sebe i druge i sveli štetu na minimum. 

Saobraćajne nezgode u Srbiji i Kragujevcu 

Statistike Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije pokazuju da je u proteklih pet godina u saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo 2.867 osoba, dok je 102.618 povređeno. Samo u toku dva meseca - maja i juna 2020. godine, desilo se preko 4.000 saobraćajnih nezgoda, u kojima je povređeno više od 2000 osoba.
Iako je Kragujevac jedan od retkih gradova gde je trend saobraćajnih nesreća opao tokom 2016. godine, statistika je pokazala da je 30 pešaka u istom periodu poginulo, kao i 24 lica u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali putnički automobili. 

Upravo iz ovih razloga, jako je važno znati kako pravilno reagovati usled saobraćajne nezgode. Nastavite da čitate ovaj tekst i informišite se o nužnim koracima u slučaju da se nađete u ovoj nezavidnoj situaciji na putu. 

#1 Pozovite pomoć na putu i nadležne organe 

U slučaju saobraćajne nezgode vozač je dužan da isključi motor i obezbedi vozilo na kolovozu, i ukoliko za to ima potrebe, obavesti nadležne organe - policiju, ili u slučaju povređenih osoba hitnu pomoć. Ukoliko je došlo do ikakve materijalne štete, bez povređenih, potrebno je popuniti Evropski izveštaj o saobraćajnoj nesreći. 

U Srbiji, ovaj izveštaj najčešće se popunjava u slučajevima manjih materijalnih šteta do 200.000 dinara i u onim lsučajevima kada su se vozači dogovorili ko snosi odgovornost za nastanak nezgode. 

Pošto je jedna od osnovnih dužnosti prilikom saobraćajne nesreće, ukloniti vozilo sa puta, tako da ne predstavlja opasnost po bezbednost saobraćaja, u slučaju da usled oštećenja ili drugih razloga ne možete to da uradite, potrebno je pozvati pomoć na putu kakva je šlep služba Kragujevac.

Šlep služba poseduje svu neophodnu opremu, koja će moći da preveze vozilo na željeno i bezbedno mesto, bez daljih oštećenja, a najčešće stiže u najkraćem roku. Ipak, ukoliko uvidite da nećete moći samostalno pomeriti ili prevesti vozilo, poželjno je da ih kontaktirate što pre. 

Ukoliko odlučite da sami pomerite vozilo sa kolovoza, budite oprezni i vozite bezbedno!

#2 Ne napuštajte kolovoz i uradite sve što je u vašoj moći da ga obezbedite

Prvo što treba uraditi kako bi obezbedili vozilo i ostale učesnike u saobraćaju, jeste momentalno isključiti motor, kako bi izbegli potencijalni požar ili eksplozije. Nakon toga, upalite sve pokazivače pravca, kako bi ostale vozače obavestili o vanrednim okolnostima na putu. 

Ukoliko izlazite na put, potrebno je i obući sveltloodbojni prsluk, naročito ukoliko je noć, kako bi se zaštitili i ostali bezbedni na otvorenom kolovozu. 

Kako bi dodatno obavestili vozače koji se kreću u vašem pravcu, potrebno je da postavite sigurosni trougao na oko 50 metara u slučaju nenaseljenog mesta, odnosno na 10 metara u naselju.

Važno je da sve ove korake preduzmete sa maksimalnom opreznošću i da mirno sačekate dolazak nadležnih službi. Imajte u vidu da je pogrešno napuštati kolovoz u slučaju i najmanje nezgode, budući da treba da postupite savesno i proverite da li su drugi učesnici u saobraćaju dobro, te da li im možete ukazati pomoć.

 #3 Ne zaboravite da pomognete povređenima ukoliko ih ima 

Nemojte zaboraviti da ste u dužnosti, da kao vozač, upozorite sve ostale učesnike u saobraćaju da se desila nezgoda, kao i da pružite prvu pomoć nastradalim licima. Zbog toga je važno da se redovno podsećate pravila prve pomoći, kako bi znali da adekvatno reagujete u ovim nemilim događajima. 
Povređeno lice, ne smete pomerati bez nadzora stručnog lica, odnosno lekara, kako se ne bi desile dodatne povrede ili komplikacije. Ipak, ukoliko procenite da povređeno lice mora dobiti momentalnu zdravstvenu negu, dozvoljeno je prevesti ga sa mesta nesreće u zdravstvenu stanicu. 

U Kragujevcu je tokom poslednjih godina pokrenuto nekoliko akcija koje su doprinele poboljšanju bezbednosti u saobraćaju, kao što je akcija postavljanja ogledala na 20 najprometnijih stajališta ili edukacija osnovaca o bezbednosti u saobraćaju. 

Ipak, saobraćajne nezgode mogu se desiti i najboljim i najsavesnijim vozačima, ono što je važno jeste da u takvim stresnim trenucima ostanete hladne glave i prisetite se svih koraka. Na taj način, izbeći ćete dalje komplikacije i obezbediti svoj i život ostalih učesnika u saobraćaju i izvući maksimum iz ovakve situacije.

Izvor: Avokado