SkverFoto: pixabay.comonkelramirez1

Stari Fiat modeli u Srbiji i kragujevačka Zastava

Autor: InfoKG
15:20 | Sreda, 13 10 2021

Još od davne 1993. godine Fiat modeli se proizvode u Italiji, odakle i potiče ova marka automobila. Danas se na putevima Srbije mogu često videti modeli kao što su Fiat Punto i Fiat Panda, koji su među omiljenim kada je reč o našim vozačima.

S obzirom na to da se Fiat proizvodi u Kragujevcu, nije čudo što je u današnje vreme toliko popularan u našoj zemlji. Međutim, stari modeli Fiat-a su obeležili jedan period kada su neki zbog svoje pristupačnosti, a neki zbog fantastičnog dizajna bili vrlo interesantni kupcima.

Ukoliko ste posedovali ili posedujuete neki Fiat model, znate dobro o čemu je reč.

Većina starih modela se ne vozi, već služe kao ukras ili su otkupljeni od strane kolekcionara i preprodavaca automobila koji ih kupuju u Zapadnoj i Istočnoj Srbiji, ali takođe vrše otkup i u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima širom Srbije. U nastavku teksta saznajte više o istoriji Fiata u Italiji i Srbiji i njegovim modelima.

Kako je Fiat nastao u Italiji?

Fiat je osnovan udruživanjem većeg broja manjih proizvođača automobila još 1899. godine, u Torinu, u Italiji. Tada je nosio naziv Società Anonima Fabbrica Italiana Automobili Torino za razliku od naziva koji danas nosi - FIAT, što je skraćenica za Fabbrica Italiana Automobili Torino. 

Po otvaranju prve fabrike proizvedeno je 24 automobila koji su predstavljali prvu seriju automobila ikada proizvedenih u Fiat-u. Svi su imali motor od samo 12 konjskih snaga i 3 obrtaja. Već nakon devet godina od osnivanja firme, poslovanje je prošireno na nemačko i tržište SAD-a, što je najavilo današnjeg giganta koji potpuno prelazi na proizvodnju električnih vozila.

Stari Fiat modeli koji su obeležili više od jedne decenije u Srbiji

Fiat modeli kojima se i danas dive zaljubljenici u retro dizajn automobila iz dvadesetog veka, su obeležili čitavu epohu u svetu i kod nas.

Zastava 750 - poznatiji kao Fića

Jugoslovenski mali putnički automobil, Zastava 750, poznatiji kao ‘’Fića’’, proizvodio se u Zavodu ‘’Crvena Zastava’’ u Kragujevcu po licenci italijanskog proizvođača Fiat. U Zastavi je prvi put Fića proizveden 1955. i proizvodio se sve do 1985. godine.

Imao je ogromnu popularnost u čitavoj Jugoslaviji, ne samo u Srbiji, a mnogi su ga vozili i prvim godinama 21. veka. Poznat je i po svojoj ‘’ulozi’’ u kultnom filmu Nacionalna klasa, gde je na trkama automobila ‘’glumio’’ sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi. 

Razvijen je na bazi modela Fiat 600 koji je počeo da se proizvodi iste godine kad i Fića, a razlike u dizajnu i performansama su zapravo jako male.

Fiat Coupe - 1994. godina

Fiat Coupe se pojavio sa petocilindričnim motorom i kompaktnim sportskim dizajnom, čime je osvojio tržište. Ovaj dizajn je doneo modelu ogromnu popularnost kod potrošača, ali i proizvođača automobila, koji su ga koristili na svojim modelima. Kada je zamenio svog prethodnika Fiat Tipo, Coupe se našao u naslovima svih automobilskih časopisa.

Fiat Barchetta - 1995. godina

Fiat Barchetta je roadster, odnosno kabriolet kupe, koji se u približno isto vreme kao i Fiat Coupe pojavio u prodaji, kada je oduševio ne samo amatere, već i profesionalce, koji su ga smatrali alternativom mnogih popularnih modela poput Mazda MX-5 i Mercedes-enz SLK.

Zastava u Kragujevcu - danas ‘’Fiat automobili Srbija’’

Zastava je srpski proizvođač automobila iz Kragujevca, osnovana 1953. godine. Fabrika je počela da radi mnogo ranije, kada je proizvodila kamione za vojsku Jugoslavije, da bi 1953. počela sa proizvodnjom komercijalnih vozila. Godinu dana nakon osnivanja potpisan je ugovor o otkupu licence sa Fiat-om kada je proizvodnja znatno intenzivirana.

Do danas je u Zastavi proizvedeno preko 4,1 miliona vozila, a neki od najpopularnijih modela su: Fića (Zastava 750), Tristać (Zastava 1300), Stojadin ili Kec (Zastava 101), Jugo i Florida.

Fiat Punto i Opel Astra su se proizvodili takođe u Zastavi, dok ubrzo, 2008. godine nije prestala da postoji i promenila svoj naziv u FAS (Fiat automobili Srbija), kada je potpisan novi ugovor između Fiat-a i Republike Srbije o zajedničkom ulaganju i osnivanju privrednog društva.

Fiat je najveći proizvođač automobila u Italiji

Fiat danas proizvodi veliki broj modela, od kojih su najpoznatiji: Punto, Bravo, Panda, Kroma i drugi, i predstavlja najvećeg proizvođača automobila u Italiji. Fiat je takođe predvodnik istoimene grupe u okviru koje kontroliše i druge poznate proizvođače automobila kao što su: Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Abarth, Autobianchi i Innocenti.

Ovo gotovo uopšte nije začuđujuće s obzirom na početak firme i njen ubrzani razvoj i uspon od samog nastanka. Fiat je od kada postoji jedan od lidera u proizvodnji automobila u svetu i sa pravom se nalazi na mestu najvećeg italijanskog proizvođača.

U ovom tekstu su nabrojani mnogi, a opisani samo pojedini, najpopularniji stari modeli, koji su svojim retro dizajnom romantizovali čitavu epohu, koje se rado prisećamo, pa ih neki od nas čuvaju u garaži, iako nisu u voznom stanju

Nadamo se da vas je ovaj tekst vratio u neka lepša vremena, a ako nije, da vam je bar probudio emocije i sećanja na period kada ste možda vozili jedan od starih Fiat modela i uživali u svim njegovim prednostima i manama.

Izvor: Avokado