SportFoto: SPD Radnički

Stevanovićevi rafali oduvali Zemunce

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 13 01 2021

Pobedom nad ekipom zemunske Mladosti u polufinalnom meču drugog stepena Kupa KSS, rezultatom 98:87, košarkaši Radničkog našli su se nadomak plasmana na završni turnir Kupa Radivoja Koraća. Pitanje pobednika odlučeno je u poslednjoj deonici, a epitet junaka utakmice poneo je fenomenalni Andreja Stevanović, koji je sa tri trojke sredinom završnog perioda igre zapečatio sudbinu Zemunaca.

Obe ekipe su u ovaj meč ušle značajno oslabljene. Trener Kragujevčana Igor Todorović ni na ovoj utakmici nije mogao da računa na kapitena Raška Katića i prvog plejmejkera Filipa Dumića, dok su na drugoj strani izostali Amerikanci Mičel i Drešel, kao i doskorašnji član Radničkog Đorđe Milosavljević. 

U takvoj konstelaciji snaga bolje su se snašli Kragujevčani, koji su uspeli da pruže još jednu dobru napadačku partiju, pa su na kraju sasvim zasluženo obezbedili prolaz u narednu fazu kup takmičenja, gde će se sastati sa pobednikom drugog polufinalnog para koga čine novosadska Vojvodina i OKK Beograd.

Andreja Stevanović je bez sumnje obeležio utakmicu u “Jezeru” sa 29 poena, 8 asistencija i 5 skokova. Njemu uz rame našao se fantastični Stefan Đorđević, kome je samo jedan skok nedostajao za dabl-dabl učinak – 21 poen, 9 uhvaćenih lopti.

Zapažen udeo u ovoj pobedi Šumadinaca imao je i pouzdani šuter Ivan Nedeljković sa 17 poena i 11 skokova, kao i mladi krilni centar Stevan Jovanović, koji je pružio još jednu odličnu partiju, upisavši svoj prvi dabl-dabl u dresu Radničkog – 10 poena i 11 skokova.

Radost usled izvojevane pobede i plasmana u narednu fazu Kupa KSS pomutila je povreda „letećeg Čačanina“ Matije Popovića na nekih četiri minuta pre kraja susreta. Do tog trenutka Popović je bio na dobrom putu da zabeleži tripl-dabl, s obzirom da je sakupio 8 poena, uz 9 skokova i isto toliko asistencija.

Kod gostiju iz Zemuna istakli su se Matija Belić sa 19 poena i Francuz Stefan Gombo sa 18 poena i 10 skokova. Dušan Tanasković ubacio je 17 poena i imao 7 uhvaćenih lopti, Luka Mitrović je upisao 13 poena i isto toliko uspešnih dodavanja, dok je Predrag Prlja utakmicu okončao sa 11 poena.

Trener Radničkog Igor Todorović bio je zadovoljan izdanjem svoje ekipe u susretu sa vodećim timom KLS, koji je, iako oslabljen, u Kragujevac došao sa oreolom favorita.

Mislim da smo bili bolji u većem delu utakmice. Pokušali smo da iznenadimo ekipu Mladosti nekim kombinovanim odbranima i očigledno je da smo uspeli u toj našoj nameri. Činjenica je da je Mladost doputovala u nekompletnom sastavu, bez prvog strelca ekipe Drešlera i povređenog plejmejkera Mičela, kao i bez našeg bivšeg igrača Đorđa Milosavljevića, ali smo i mi na ovom susretu bili značajno oslabljeni neigranjem Katića zbog rupture lista, kao i Filipa Dumića, koji se još uvek oporavlja posle preležane COVID-19 infekcije. Nažalost, pred kraj utakmice povredio nam se i Popović, što je još jedna otežavajuća okolnost za našu postojeću rotaciju”, izjavio je Todorović po završetku utakmice sa Zemuncima.

U odsustvu iskusnijih igrača, veći deo tereta pao je na pleća mlađih igrača, koji su pokazali da su i te kako kadri da se nose sa pritiskom i da se na njih može ozbiljno računati u nastavku sezone.

Najveći benefit ove utakmice, kao i one prethodne u Vršcu, upravo su ti mladi igrači, poput Stevana Jovanovića, koji vredno radi na treninzima i već daje značajan doprinos ekipi na terenu. Budi se polako i Lazar Dimovski, tako da naša rotacija iz utakmice u utakmicu dobija na širini”, ne krije zadovoljstvo Todorović

Kragujevčani nemaju previše vremena za slavlje, s obzirom da ih već u četvrtak od 18 časova očekuje gostovanje veoma kvalitetnoj i iskusnoj ekipi Zlatibora u odloženom meču 12. kola Košarkaške lige Srbije. 

Ekipa Zlatibora spada među favorite za osvajanje prva tri mesta u KLS ligi ove sezone. To je ekipa koja je projektovana da se bori na više frontova, s obzirom da igra i ABA 2 ligu. Dobro su popunjeni na svim pozicijama, imaju zaista kvalitetne i iskusne igrače u svom rosteru, počev od Kutlešića, Protića, Pavlovića, Vorkapića itd. Uprkos tome, mi nemamo nameru da na ovo gostovanje odemo sa belom zastavom. Kao i u svakoj utakmici do sada, ići ćemo na pobedu i nećemo pomišljati na kapitulaciju”, decidirano tvrdi strateg Šumadinaca.

Mnoge pristalice kragujevačkog kluba interesuje situacija sa najnovijim pojačanjem Australijancem Medingom, odnosno informacija o tome kada će ovaj igrač debitovati u dresu Radničkog. 

Meding je potpisao ugovor i samo se čeka neophodna papirologija između saveza kako bi stekao pravo nastupa za naš tim. On već desetak dana trenira sa nama i mi u svakom trenutku očekujemo da se ta situacija sa papirima sredi. Svakako da će nam igrač takvog profila, sa svojim dugim rukama i visinom od 210 cm, dosta značiti u nastavku sezone”, otkriva Todorović. 

Izvor: SPD Radnički