InfoFoto: Vlada Republike Srbije

Brnabićeva sutra u Kragujevcu, počinje izgradnja Državnog data centra

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Utorak, 02 07 2019

U Kragujevcu sutra končano počinje izgradnja Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka, površine deset hiljada kvadratnih metara, koji će se nalaziti iza Centra za strna žita. Svečanosti povodom početka izgradnje prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i predstavnici lokalne samouprave. 

Izgradnja Državnog data centra u Kragujevcu je infrastrukturni projekat od nacionalnog značaja koji će obezbediti čuvanje podataka od velike važnosti za državu, sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu. Takođe, biće regionalni centar za čuvanje podataka koji će imati deo namenjen komercijalnim korisnicima. Ovom prilikom biće potpisana i tri Memoranduma o razumevanju sa kompanijama Microsoft, Oracle i Banka Poštanska štedionica, koje time postaju prve komercijalne kompanije koje pokazuju nameru da svoje podatke čuvaju u ovom centru“, navodi se u pozivu Gradske uprave. 

Član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad“, Danilo Savić je u izjavi za portal InfoKG u aprilu ove godine rekao da je ovaj projekat od ogromnog značaja za naš grad i da je ideja da se cela zona oko Data centra širi kao smart city i da će sve što se dalje bude radilo na tom prostoru biti u znaku informaciono-komunikacionih tehnologija.