Info

"Forma ideale" kupila "Metal sisteme" za 4,7 miliona evra

Autor: InfoKG
14:00 | Utorak, 14 08 2018

Najpoznatiji domaći proizvodjač nameštaja, kompanija  Forma ideale iz Kragujevca, izlicitirala je kupovinu kragujevačke fabrike u stečaju Metal sistemi po ceni od oko 4,7 miliona evra, piše portal Glas Šumadije. 

Metal sistemi su do sredine 2015., odnosno do pokretanje stečajnog postupka, proizvodili galove lance i procesnu opremu. Forma ideale Metal sisteme kupuje kao pravno lice, što znači da kupuje kompletnu fabriku, a ne pojedine njene delove ili opremu kako se najšešće prodaju firme u stečaju.

Kompanija Forma ideale je Metal sisteme u stečaju kupila na prvoj licitaciji po početnoj ceni od oko 4,7 miliona evra. Iako jedini kandidat na licitaciji, Forma ideale , najverovatnije zarad svake eventualnosgti, nije čekala drugi ili treći krug prodaje na kojima bi prodajna cena Metal sistema, shodno važećim proposima koji regulišu tu delatnost, prema nešto slobodnijoj proceni bila manja i do milion evra.

Kako god, proizvodjač nameštaja  kupio je frmu iz metalskog kompleksa, i to u stečaju, za, kako se ovde procenjuje, poprilično „velike novce“ , što nagoni na razmišljanje o pravim motivima kupca. Kako se ni kupac ni država kao većinski poverilac Metal sistema ovim povodom ne oglašavaju, to je ostavljen poprilično veliki prostor za špekulacije kad su stvarne namere kompanije Forme ideale sa rečenim  kupovinom u pitanju, piše Glas Šumadije.

Preovladjuju procene da će Forma ideale kupljene proizvodne  pogone i poslovni prostor Metal sistema kako onaj na lokaciji nekadašnje kragujevačke Industr ije “Filip Kljajić“, gde su izradjivani galovi lanci, tako i onaj u krugu Zastave (procesna oprema) da pretvori u magacine i izložbene salone. Tim pre što je fabrički krug bivše  Industruje „Filip Kljajić“ lociran u staroj Industrijskoj zoni, koja je danas praktočno deo šireg kragujevačkog gradskog jezgra.

Ima, medjutim, i onih koji smatraju da Forma ideale za kupovinu Metal sistema izdvaja veliki novac, te da je otuda, ali i usled činjenice da se proizvdni pogoni MS-a prostiru na više hektara, te da je u njihovu adaptaciju, izgradnju i opremanje ne tako davno uloženo više od deset miliona evra, nelogično da se takva jedna fabrika, bez obzira na to što je u stečaju, pretvori u magacinski prostor. Šta će se u dogledno vreme raditi u Metal sistemima za sada jedino znaju u kompaniji Forma ideale, u kojoj se tim povodom  još uvek ne izjašnjavaju.

Ono štos ovim u vezi još više intrigira javnost jeste nepoznanica vezana za dalju sudbinu ogranka nemačko-austrijskog konzorcijuma Vaker Nojsen u Kragujevcu koji u zakupljenom pogonu Metaal sistema proizvodi delove za gradjevinske mašine, i na tom proizvodnom programu zapošljava oko 250 kragujevačkih metalaca. Da li su prodajom Metal sistema dovedeni u pitanje o(p)stanak Vaker Nojsena u Kragujevcu i životne egzistencije 250 šumadijskih trudbenika i članova njihovih pordica, pitanja su bez odgovora.

Država, koja je kao većinski poverilac Metal sistema, mogla je delimično da uslovi prodaju te fabrike u stečaju. Ako ni zbog čega drugog, ono zbog onih kragujevačkih radnika koji rade uVaker Nojsenu. Mogla je, ali nije, kao što nije reagovala ni u bezbroj drugih situacija u kojima je egzistencija radnika bila u pitanju. Tako je faktički dobra vest da jedna od nekada značajnijih kragujevačkih (i srpskih) fabrika ipak neće da završi u starom gvoždju, donekle pokvarena neizvesnšću koja prati dalji radni angažman zaposlenih u kragujevačkom pogonu konzorcijuma Vaker Nojsen.

Izvor: Glas Šumadije/Zoran Radovanović

Izvor: Glas Šumadije