Info

KC dobio aparat za proveru sluha novorođenčadi

Autor: Branko Vukašinović
13:53 | Četvrtak, 05 05 2016

Svakoj bebi koja se od danas rodi u kragujevačkom porodilištu biće proveravan sluh. To je omogućila Blic fondacija, koja je u okviru akcije “Srce za decu” danas donirala skrining aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi Kliničkom centru Kragujevac. Pomoć u prikupljanju sredstava za kupovinu aparata obezbedila je kompanija "Telekom Srbija". 

Načelnici Odeljenja neonatologije Klinike za ginekologiju i akušerstvo ovdašnjeg Kličkog centra, prim. dr Oliveri Laban, donaciju je uručio urednik akcije "Blic fondacije", Velimir Perović. 

Kragujevac srce za decu foto vesna ilic 3

Organizovani skrining sluha kod novorođenih beba u kragujevačkom porodilištu datira još iz 2010. godine. Bili smo među prvima u Srbiji i na taj način, uspešno smo pratili i, ukoliko je bilo potrebe, lečili oštećenja sluha novorođenih beba. Za vreme kontinuiranog rada, obavili smo oko 10 000 skrininga sluha kod novorođenčadi. Nažalost, zbog kvara aparata i nedostatka sredstava za njegovu popravku i nabavku potrošnog materijala, od sredine 2014. godine, nismo radili preglede za rano otkrivanje problema sa sluhom novorođenih beba. Utoliko je akcija Blic fondacije i donacija “Telekoma Srbije” značajnija za našu ustanovu, jer ćemo nastaviti tamo gde smo stali”, rekla je dr Laban.

Ovim aparatom smo omogućili da se oštećenje sluha dijagnostikuje odmah po rođenju i da rehabilitacija pod nadzorom lekara počne već od šestog meseca života, što garantuje da će do polaska u školu dete potpuno razviti govor i intelekt”, izjavio je urednik akcije "Blic fondacije", Velimir Perović.

Generalni direktor kompanije "Telekom Srbija", Predrag Ćulibrk je naglasio da im je zajednički cilj usmeren ka tome da, kroz društveno odgovorno angažovanje, doprinesu dobrobiti celokupnog društva.

Pozitivne promene uvek su dobrodošle, a nadam se da ćemo ovom donacijom inspirisati i druge da se priključe akciji kako bismo deci u Srbiji omogućili bezbrižno detinjstvo i odrastanje. Kompanija Telekom Srbija će i dalje nastaviti da podržava humanitarne akcije pomažući našoj zajednici, a pogotovo njenim najmlađim članovima“, izjavio je Ćulibrk.

"Srce za decu" je akcija "Blic fondacije", koja ima za cilj prikupljanje sredstava za opremanje svih 56 porodilišta u Srbiji aparatima koji omogućavaju rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenih beba. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja. Akcija će trajati do 31. maja i do tada se očekuje još veća podrška i građana i društveno odgovornih firmi.

Ukoliko želite da pomognete da sva porodilišta u Srbiji imaju aparate za skrining sluha kod novorođenčadi, možete poslati SMS na broj 2552 ili uplatiti sredstva tekući račun Blic fondacije: 2750010221949709 90 - rsd, Societe Generale Srbija, Beograd.

U Srbiji se svake godine rodi više od 60 000 dece, a prema procenama zdravstvenih organizacija oko 300 beba se rodi sa oštećenim sluhom.