Info

Kragujevac dobija INSTITUT ZA INFORMACIONE TEHNOLOGIJE, očekuje se povatak naučne dijaspore

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Ponedeljak, 10 06 2019

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o osnivanju Instituta za informacione tehnologije u Kragujevcu, koji će biti nova članica ovdašjeg Univerziteta. Formiranjem Instituta za informacione tehnologije objedinjuje se više naučnih polja, i to kroz primenu informacionih tehnologija u prirodno-matematičkim, tehničko-tehnološkim, medicinskim, biotehničkim i društvenim naukama, čime se uspostavlja bliža saradnja između istraživačkih grupa sa različitim fokusima istraživanja. 

Na fakultetima u sastavu Univerziteta u Kragujevcu angažovano je oko 150 istraživača koji rade na određeno vreme na projektima koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prepoznajući potrebu da se u novi institucionalni okvir objedine istraživački potencijali fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu, Univerzitet je, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, izradio elaborat o opravdanosti osnivanja Instituta za informacione tehnologije u Kragujevcu. Navedenu potrebu prepoznala je i Vlada Republike Srbije koja je na sednici održanoj dana 06. juna donela Odluku o osnivanju Instituta za informacione tehnologije u Kragujevcu. Institut za informacione tehnologije biće i nova članica Univerziteta u Kragujevcu.

Osnivanjem instituta u okvirima Univerziteta u Kragujevcu napravljen je institucionalni okvir za sve ambiciozne naučnike, kojima će biti pružena šansa da se u svojoj zemlji bave istraživanjima, u korak sa svetskim trendovima u oblastima svojih interesovanja. 
 
Pored navedenog, u Institutu svoje mesto mogu naći i istraživači koji su se obrazovali u inostranstvu, a žele da se vrate i bave istraživanjima u našoj državi. 

Osnivanjem Instituta, mnogim naučnicima, koji danas žive i rade u prilično neizvesnim uslovima, biće motiv da ostanu u svom gradu i svojoj zemlji. 

Na području centralne Srbije ne postoji naučnoistraživački institut iz prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih i biotehničkih naučnih oblasti. Konstituisanje multidisciplinarnog naučnoistraživačkog instituta iz oblasti informacionih tehnologija, koji prožima sve oblasti, omogućiće značajno povećanje obima i kvaliteta naučnoistraživačkog rada iz više različitih oblasti. 

Multidisciplinarni institut daće doprinos povećanju kompetentnosti i konkurentnosti naših naučnih institucija pri konkurisanju za evropske projekte i to, kako kvalitetom svojih istraživača u oblastima nauke, tako i mogućnostima da se administrativni poslovi vezani za konkurisanje za evropske grantove obavljaju efikasnije, s obzirom na to da su instituti rasterećeni od izvođenja nastave.  
Osnivanjem multidisciplinarnog instituta značajno će se unaprediti mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja. 

Formiranjem Instituta za informacione tehnologije objedinjuje se više naučnih polja, i to kroz primenu informacionih tehnologija u prirodno-matematičkim, tehničko-tehnološkim, medicinskim, biotehničkim i društvenim naukama, čime se uspostavlja bliža saradnja između istraživačkih grupa sa različitim fokusima istraživanja.  

S obzirom na trendove u savremenoj nauci, uz sve veći uticaj računarskih nauka i informaciono-komunikacionih tehnologija, misija Instituta biće upravo ovo povezivanje. Multidisciplinarnost istraživanja biće jedna od smernica razvoja, kako bi Institut bio u mogućnosti da prati razvoj savremene nauke. 

Saradnjom sa partnerima iz privrede stvoriće se mogućnosti za dodatnu edukaciju zaposlenih u partnerskim kompanijama. Institut će učestvovati u realizaciji studijskih programa master i doktorskih studija čiji su nosioci fakulteti ili Univerzitet, a koji će biti osmišljeni tako da u potpunosti odgovaraju potrebama savremenog društva (privrede ili javnog sektora). 

Sprega Instituta sa privredom biće ostvarena i kroz saradnju sa Naučno-tehološkim parkom, čije osnivanje se planira u Kragujevcu. Istraživači, koji bi imali preduzetničke ideje, imali bi mogućnost ličnog profesionalnog razvoja i u okviru Instituta, ako bi pokazali interesovanje za vođenje istraživačkih timova, ali i kroz osnivanje start-up kompanija u okviru Naučno-tehnološkog parka, ili spin-off kompanija kao deo Instituta orijentisan na realizaciju zajedničkih projekata Instituta i privrede. 

Još jedan značajan vid saradnje biće realizovan kroz direktnu saradnju novoosnovanog instituta sa MIND parkom i nemačkom kompanijom Siemens. Saradnja instituta sa MIND parkom bila bi ostvarivana na polju edukacije kadrova, ali i u domenu primene nauke na razvoju novih tehnologija. Edukacija i usavršavanje kadrova u skladu sa potrebama visokotehnoloških kompanija, kao što je kompanija Siemens, bi obezbedila ljudske resurse i dala motiv mnogim drugim svetskim kompanijama, koje imaju svoje istraživačke centre, da deo svojih istraživačko – razvojnih programa i projekata realizuju u našoj zemlji. Univerzitet u Kragujevcu ima zaključen ugovor o strateškom partnerstvu sa kompanijom MIND a u cilju povezivanja obrazovanja, nauke i privrede. 

Povratak naučne dijaspore će biti jedan od prioriteta u Institutu kroz razne međunarodne programe kao što su ERAChair, ERC, H2020 i drugi grantovi. 

Ciljevi Instituta su: podsticanje multidisciplinarnih naučnih istraživanja; primena informacionih tehnologija; istraživanje i eksperimentalni razvoj u prirodno-matematičkim, medicinskim, 
tehničko-tehnološkim naukama i društveno-humanističkim naukama; izrada i učestvovanje u realizaciji nacionalnih i međunarodnih projekata; istraživanje i razvoj laboratorijskih i poluindustrijskih tehnologija;  pomoćna naučno-istraživačka delatnost: naučna dokumentacija, standardizacija, metodologija, patentna dokumentacija i sl., konsultativne usluge i razvojni elaborati iz oblasti hemijskih, bioloških, fizičkih, matematičkih, medicinskih, tehničkih i društveno-humanističkih nauka.
 
Univerzitet će nastojati da u narednom periodu akredituje nove atraktivne IMT studijske programe koji će se realizovati direktno na Univerzitetu. Upravo na tim studijskim programima moći će da se angažuju istraživači koji budu zaposleni u Institutu.

Univerzitet u Kragujevcu može istraživačima pružiti stabilan institucionalni okvir za istraživanja, dugoročno obezbeđeno finansiranja najpre kroz projekte a zatim i programsko finansiranje, kao i mogućnost da reše stambeno pitanje pod povoljnim uslovima.