Info

LDP: Grad preuzeo da organizuje upis u vrtiće, a konkurs još nije raspisan!

Autor: Branko Vukašinović
12:12 | Sreda, 24 05 2017

Kragujevačka Liberalno demokratska partija smatra neprihvatljivom odluku Gradske uprave da preuzme organizaciju upisa dece u vrtiće, jer rukovodioci grada nisu kompetentni i nemaju iskustva i znanja da obavljaju taj posao. Ovim potezom lokalna samouprava je pokazala visok stepen nebrige i nezainteresovanosti za rešavanje gorućih problema roditelja, koji su u velikoj neizvesnosti oko smeštaja dece u vrtiće, kažu u LDP-u.

Kao posledicu ove odluke imamo situaciju da po prvi put u maju mesecu u Kragujevcu konkurs za prijem dece nije ni raspisan. Nepoznati su uslovi konkursa, nije određeno kako će se primati deca u državne, a kako u privatne ustanove, kao ni to ko će sve radnje sprovoditi i biti odgovoran. U protekloj godini, kada su taj posao radile predškolske ustanove, konkurs je raspisan 1. aprila i trajao je do 31. maja, što je dovoljno vremena da više od 1.000 porodica podnese neophodnu dokumentaciju. Namera da se samo prepise tuđi model prijema dece, u ovom slučaju beogradski, nije dovoljna, neophodni su sposobnost i želja da se poslovi realizuju, kao i odgovornost za preuzete obaveze”, navedeno je u saopštenju LDP-a.

Konkurs za upis u vrtiće u Beogradu se završio 19. maja, a preliminarne liste biće objavljene sredinom juna, dok u Kragujevcu još uvek nije raspisan, kažu u ovoj političkoj organizaciji. Dodaju i da kako stvari trenutno stoje, Kragujevčani neće saznati da li im je dete primljeno, do samog polaska u vrtić.

Iz LDP-a poručuju da su predškolske ustanove samo jedne od mnogih javnih sistema, čije su nadležnosti i finansije centralizovane od strane Gradske uprave, a da sve to rezultira ogromnim problemima sa kojima se građani svakodnevno suočavaju. Naglašavaju da će i u budućnosti insistirati na odgovornosti i najoštrije se suprostavljati ovakvom ležernom i neodgovornom pristupu nekolicine ljudi, koji se poigravaju sa građanima Kragujevca i nanose nenadoknadivu štetu.