Info

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Autor: Jovana Mladenović
10:15 | Utorak, 03 04 2018

Svetski dan osoba sa autizmom, 2. april, obeležen je umetničkim programom u SC “Iskra“, u organizaciji Udruženja za pomoć osobama sa autizmom i Udruženja građana “Ekspres-Humanitarni radio“. Autistične osobe nisu dovoljno uključene u društvo. Netolerancija, neadekvatne socijalne usluge, ali i raspad porodica izazovi su sa kojima se najčešće susreću autistične osobe i njihovi bližnji.

U programu je učestvovao Inkluzivni hor “Raspevane pčelice“ Zavoda za smeštaj odraslih “Male Pčelice“ i Goran Nikolić, upravnik Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“ koji je održao motivacioni govor. 

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom se bori da ima što više sadržaja i aktivnosti kako bi poboljšalo kvalitet života osoba sa autizmom i članova njihovih porodica. "Pružamo im dosta podrške kroz različite projekte, aktivnosti i servise podrške. Poslednje tri godine sprovodimo projekat “Asistent u porodici“ za koji smo dobili podršku grada, a drugi projekat koji udruženje sprovodi zove se “Naše vredne ruke“ u okviru koga organizujemo kreativne radionice. Prodajna izložba radova članova udruženja koji su nastali na radionicama, organizovana je juče, u TC Plaza. Mi smo juče ceo dan stajali pored svojih štandova i pričali sa posetiocima, jer je cilj ove izložbe bio skretanje pažnje javnosti na probleme i potrebe osoba sa autizmom", kaže Danijela Nešović, potpredsednica Udruženja.

Sve aktivnosti koje organizuje Udruženje osim edukativnog imaju i inkluzivan karakter. Cilj aktivnosti je da se osobama sa autizmom omogući što više novih i kvalitetnih sadržaja, poboljša kvalitet života cele porodice i spreči institucionalizacija. Rad Udruženja podržava i grad Kragujevac.

"Grad Kragujevac ne misli na osobe sa autizmom samo danas, kada obeležavamo njihov dan, već tokom cele godine razmišlja o podršci i porodici i osobi sa autizmom koja je član porodice. Na godišnjem nivou grad izdvaja oko milion dinara za rad ovog udruženja, ali i kroz druge programe i  aktivnosti i usluge u sistemu socijalne zaštite, želimo da im olakšamo život i pružimo podršku jer znamo da im je podrška najpotrebnija", kaže Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.