InfoFoto: Petar Miljković

PROTEST PRERASTAO U HAOS: Demoliranje zgrade Gradske i Policijske uprave, baklje, suzavac, privođenja (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Četvrtak, 09 07 2020

Protest sinoć održan u Kragujevcu, daleko masovniji nego prethodne večeri, prošao je i u drugačijoj atmosferi. Isprva mirno pokazivanje nezadovoljstva od strane građana svih životnih dobi, preraslo je kasnije u demoliranje zgrade Gradske i Policijske uprave, letela su jaja, limenke, flaše, kamenice, uništeno je nekoliko vozila, kroz polomljena stakla u kancelarije su ubačene baklje, pa je čak u jednom trenutku na ulaz u zgradu bačen Molotovljev koktel. Policija je na sve ovo odgovorila suzavcem, ali tek pošto su najuporniji demonstranti prevršili svaku meru ubacujući baklje, da bi se kasnije formirao i kordon žandarmerije, a bilo je i privođenja.

Evo kako izgleda demolirana zgrada Gradske uprave i kuda se sada ulazi

Protest na platou između Robne kuće i zgrade Gradske uprave pročeo je mirno. Okupili su se i stari i mladi, porodice sa decom. Čule su se pištaljke, i skandiranja, viorila se zastava Srbije, bilo je par transparenata. Građani su se okupili u daleko većem broju nego prethodne večeri kada su na ulicu izašli kasno uveče, dok je u glavnom gradu uveliko buktao sukob građana i policije i bio u toku demoliranje prestonice, i poptpuno mirno iskazali revolt zbog upiranja prsta vlasti u narod kao okrivljen za progresiju COVID-a i mogućeg pooštravanja mera ptoziv suzbijanja ove zarazne bolesti. 

Međutim manja grupa Kragujevčana sinoć je ipak rešila da napravi haos, kakav se, doduše u većim razmerama, mogao videti i na ulicama Novog Sada, dok je u Beogradu kao i prve večeri sve vreme na delu bio obračun policije i demonstranata.

Isprva, policija nije u većem broju bila prisutna jer za time nije ni bilo potrebe. Narod je protestovao mirno, uz prodorne zvuke pištaljki, skandiralo se na pogrdan način odlazećem gradonačelniku Radomiru Nikoliću i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću... Prvi nagoveštaj nevolja bilo je bacanje jaja na zgradu Gradske uprave. Mirni građani, stariji i oni sa decom ubrzo su počeli da se razilaze ili povlače ka Robnoj kući, a u prve redove su izbijali uglavnom mladići, očigledno željni nereda i obračunavanja. 

Ono što je zatim usledilo pretvorilo se u haos, srećom daleko manjih razmera i brojčanosti nego u Beogradu ili Novom Sadu. Kako deo zgrade Gradske uprave pripada Policijskoj upravi, demonstranti su se nameračili na taj kraj oko stražarke kućice, bacali su linemke, flaše... Policija još uvek nije reagovala. Uništeno je nekoliko službenih, ali i civilnih automobila, slomljena su stakla na nekim prozorima, kao i na ulaznim vratima zgrade Gradske uprave, te na stražarskoj kućici policije. Dok su prvi redovi lomili, pozadinci su aplaudirali, a policija je počela da se grupiše tek kada je kod ulaznih vrata oko 22 sata bačen Molotovljev koktel, a kroz polomjene prozore baklje u kancelarije koje propadaju Policijskoj upravi. Iz mase su se tada mogli čuti aplauzi i glasivi mladića koji su oduševljenu uzvikivali "Ala svetli"!

Organi reda odgovorili su suzavcem, da bi oterali razjarene demonstrante. Oni su se trenutno povlačili, ali je iz mase stalno bilo onih koji su vikali "Ej, gde će te?!" i ljudi su se vraćali. 

Žandarmerija je potom formirala kordon oko 23 sata ispred zgrade, a počelo je i privođenje demonstranata.

Većina Kragujevčana razočarana je činjenocom da su malobrojni protest pretvorili u uništavanje imovine i obračun s policijom. Kažu da to nije način i da to nisu slike koje Kragujevac treba da šalje u javnost.

U toku dana očekujte izveštaj o šteti i tome koliko je građana privedeno.

Galerija slika