InfoFoto: mpn.gov.rs

Šarčević: Rektor i Savet kragujevačkog Univerziteta će snositi posledice

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 03 04 2018

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiraće petočlanu komisiju koja bi trebalo da smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića i članove Saveta ove visokoškolske ustanove, najavio je resorni ministar Mladen Šarčević, prenosi RTS.   

Šarčević je naglasio da bi smena rektora i članova Saveta trebalo da usledi jer su se oglušili o nalog ministarstva da se poništi doktorat sina Nebojše Arsenijevića, koji je doktorske studije upisao pre nego što je završio osnovne.

Ministar podseća da je inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da je prekršen zakon kod upisa Arsenijevićevog sina na doktorske studije, te da je naloženo da mu se doktorat poništi, ali da to nije učinjeno.

"Zakonska procedura kaže da mi šaljemo još jedno upozorenje Savetu univerziteta, pa oni imaju još 30 dana da ispoštuju naredbu ministarstva. Ne mogu da preskočim nijedan korak. U završnom nizu mi gledamo da dođe do smene Saveta kao i rektora Univerziteta u Kragujevcu", naglasio je Šarčević. 

Zaključuje da će rektor Arsenijević zbog nepoštovanja odluke inspekcije, kao i Savet Univerziteta u Kragujevcu snositi posledice

Podsetimo, Arsenijević je proteklih nedelja u medijima optuživan za bahato ponašanje, brojne mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je omogućio sinu da upiše doktorat pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka. On je negirao sve optužbe, tvrdeći da mu je afera nameštena, i najavio da će se do kraja boriti kroz institucije – državu, vladu i sudove.  

Rektor kragujevačkog Univerziteta Nebojša Arsenijević reizabran je krajem februara na tu funkciju, na mandatni period od tri godine, na sednici Saveta ove visokoškolske ustanove. 

Izvor: RTS