InfoFoto: kragujevac.rs

SG: Usvojen STATUT grada Kragujevca, deo opozicije BOJKOTOVAO sednicu

Autor: Branko Vukašinović
15:30 | Petak, 15 03 2019

Statut grada Kragujevca, čiji je nacrt dobio saglasnost Ministarstva za državnu i lokalnu samoupravu, usvojen je na današnjoj 23. redovnoj sednici lokalnog parlamenta. Odlukom većine odbornika usvojeni su i planovi detaljne regulacije Specijalizovani sportski centar Hipodrom, proširenje Bozmana, Severna obilaznica i Železnička pruga Sobovica – Lužnice – krak Batočina. Pored toga, doneta je i odluka o osnivanju Slobodne zone Šumadija. Zasedanje lokalnog parlamenta bojkotovao je deo opozicije i na samom početku sednice napustili su skupštinsku salu. 

Na 23. redovnoj sednici Skupštine grada glasovima većine odbornika usvojen je Statut grada Kragujevca, čiji je nacrt dobio saglasnost Ministarstva za državnu i lokalnu samoupravu.

Kragujevac je grad Kragujevčana i svih ljudi koji u njemu žive, zasnovan na samoupravnoj vladavini, načelima građanske demokratije, socijalnoj pravdi, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, u kome svako ima jednake mogućnosti za dostizanje željenog kvaliteta života i lične sreće.  Ovo je prvi član Statuta grada Kragujevca, po kome se on izdvaja u odnosu na sve druge. Za neke druge gradove i opštine, statut je samo tehnički akt, za nas je nešto više. Mi smo na izradu nacrta ovog statuta gledali kao na ono što je za republiku ustav, to je za grad statut”, rekao je predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović.   

Odbornici vladajuće koalicije usvojili su na današnjoj sednici i predloge akata iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, tačnije planove detaljne regulacije Specijalizovani sportski centar Hipodrom, proširenje Bozmana, Severna obilaznica i Železnička pruga Sobovica – Lužnice – krak Batočina. Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je na sednici da su Severna obilaznica i Železnička pruga Sobovica – Lužnice – krak Batočina dva najvažnija infrastrukturna projekta.  

Severna obilaznica nam je mnogo važna, jer ona povezuje gotovo sve putne pravce koji stižu u Kragujevac, sem starog jagodinskog puta. Izgradnjom Severne obilaznice biće izmešten magistralni saobraćaj van teritorije centra grada i njena dužina je oko 20 kilometara. Železničak pruga trebalo bi da spoji Sobovicu, novu industrijsku zonu, u kojoj se proizvode šinska vozila, vagoni, tramvaji, sutra i lokomotive, i odatle bi trebalo direktno železničkim saobraćajem da idu put Evrope, put sveta. Na ovaj način trebalo bi da konačno osnujemo šinski javni gradski prevoz, da dobijemo neku vrstu nadzemnog metroa, koliko god to zvučalo čudno i neobično. Moći ćemo Dragobraću da povežemo sa centrom grada, starom železničkom stanicom, starom industrijskom zonom, da povežemo Korman polje i da stignemo do Sobovice. To bi bio jednostavan način da se radnici železnicom prevoze na posao”, rekao je Nikolić. 

Na sednici je doneta i odluka o osnivanju Slobodne zone Šumadija, kao i privrednog društva koje će upravljati njom.  

Razlog za donošenje ove odluke, sadržan je u potrebi da se, obezbedi privredni razvoj, ostvari izvoz robe i usluga iz zone i uvoz robe i usluga u zonu, koji su slobodni. Slobodnom zonom bi se obezbedio povećani izvoz, poslovanje privrednih subjekata uz niže troškove poslovanja, čime bi se unapredila njihova konkurentnost i dao podsticaj za dalji ubrzani ekonomski razvoj grada Kragujevca i regiona. Imajući u vidu da je politika slobodnih zona da mogu da se šire i obuhvate parcele koje nisu na jednom mestu ograđene, očekujem da područje delovanja Slobodne zone Šumadija u budućnosti ne bude samo na teritoriji grada Kragujevca već i okolnih opština” kaže gradonačelnik Nikolić. 

Razmatran je i usvojen predlog Odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji grada Kragujevca, kojom se, radi upisa dece određuju područja za svaku školu na teritoriji grada, a njih je u ovom trenutku 22 sa 39 isturenih odeljenja. 

Data je i saglasnost na srednjoročne i dugoročne planove poslovne strategije i razvoja Gradske agencije za saobraćaj, programe rada i finansijske planove ustanova kulture, a prihvaćeni su i planovi rada zdravstvenih ustanova. Pored toga, usvojena je i izmena boravišne takse, koja će biti povećana sa 80 na 100 dinara. 

Zasedanje lokalnog parlamenta danas je bojkotovao deo opozicije, dok su u skupštinskoj sali ostali odbornici Liberalno-demokratske partije i Srpskog pokreta obnove. 

Skupština grada Kragujevca je u ovom sazivu izgubila svoje osnovno konceptualno obeležje, prestala je da bude reprezentativna. Ona ne predstavlja građane Kragujevca. Mi bojkotujemo plenarni rad Skupštine grada. Da budem precizan, ne podnosimo ostavke, vršimo i dalje svoje odborničke dužnosti, a o plenarnom radu Skupštine ćemo u zavisnosti od dnevnog reda, o tom bojkotu odlučivati pred svaku zakazanu sednicu”, rekao je, između ostalog, zamenik šefa Odborničke grupe Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana, Saša Milenić. 

Bojkotu rada sednice lokalnog parlamenta pridružili su se i odbornici Pokreta za naš grad i Demokratske stranke, koji su, kao i Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana, deo Asocijacije slobodnih odbornika.